Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Zouavenlaan (Tilburg)

Stadsdeel: West
Wijknaam: Zorgvlied
Datum besluit: B & W 28 mei 1968
Jaar: 1954



De straat, lopende vanaf de zuidwestelijke hoek van het Burgemeester van de Mortelplein, noordwestwaarts tot de Vierwindenlaan.


Zouavenlaan.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

9584.jpg


Zoeaaf Antoine Arts (> Antoine Artsplein).



Het vrijwilligerscorps der Pauselijke Zouaven was het pauselijk leger dat in 1860 voor het eerst slag leverde bij het dorpje Castelfidardo tegen Piemontezen en Garibaldisten, die de Kerkelijke Staat van Pius IX wilden innemen. Deze slag werd door het slechts 6000 man sterke pauselijke leger, bestaande uit voornamelijk Belgen en Fransen, tegen de 32000 man sterke vijand verslagen. Na deze veldslag deed Pius IX een beroep op de Nederlanders, waarvan ruim 3000 man via Oudenbosch naar Rome vertrokken. Zij streden met succes in de slag van Mentana in 1867 tot de val van Rome in 1870. Uit Tilburg waren 35 zouaven afkomstig, waaronder enkele fraters. Een van hen, Hendrik Body, is op 19 oktober 1868 te Rome overleden. Het gehele korps telde 108 officieren, waaronder slechts acht Nederlanders, onder anderen Baron van Lamsweerde (> Baron van Lamsweerdelaan), Auguste Wils (> Luitenant Wilsstraat), Adriaan Looijmans (> Luitenant Looijmansstraat) en de Tilburger Antoine Arts (> Antoine Artsplein).


Op 13 november 1892 werd te Utrecht het zogenaamde Mentana-feest gevierd, 25 jaar na de beroemde veldslag. In de drukkerij van Antoine Arts verschijnt het herinneringsboek, waarin hij ook als Luitenant der Paus. Zouaven het voorwoord schreef. De deelnemers af komstig uit Tilburg die dit Mentanafeest bijwoonden, waren: Antoine Arts (Luitenant), Charies Bastings, Franciscus Beex, Johannes van Beek, Adrianus Bertens, Petrus M.J.A.C. Bolsius (korp.), Frederik Bronné, Johannes van den Brandt, J.B.H. de Cocq, Gerardus Derksen, Cornelis van Dongen, Felix Gaillard, Adriaan Griels, Theodorus Horvers, Antonius van Hulst, Karel Jansen, Johannes Keller, Adrianus Kock, Petrus Konincks, Adriaan de Kort, Arnoldus van der Lee, Charies Lemmers, Hendricus van Luijk, Johannes de Richter, Petrus Scheefhals, Cornelis Schenkels, Johannes van Son, Johannes C. Spijkers, Martinus Vlemmings en Antonius Vriends.


Deze oudzouaven hadden in Tilburg de Zouavenbroederschap Fidei et Virtuti opgericht. Op 24 juni 1876 werd door hen te Tilburg een internationale bijeenkomst van Zouaven-comités georganiseerd bij gelegenheid van de viering van het feit dat paus Pius IX dertig jaar paus was. Dit feest werd gevierd in het sociëteitsgebouw aan de Koestraat. Als onderafdeling van deze sociëteit werd het mannenkoor St. Caecilia der Tilburgsche Zouavenbroederschap in 1877 opgericht, het huidige Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia.


De spelling van deze straatnaam is onjuist; de correcte spelling is: Zoeavenlaan.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.