Hoofdpagina

Uit Tilburg Wiki

Struikelstenen in Tilburg

6 Struikelsteen Edith Bartels.jpg
In Tilburg liggen er verspreid over de stad 28 struikelstenen. Voor 2019 staan er nog 22 gepland.

Klokken in Tilburg e.o

Torenklok Broekhoven.jpg
Werkgroep De Torenklok (Peter van Gestel en Leander Schoormans) inventariseren alle klokken in Tilburg e.o.

Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken

Textielfabriekicoon.jpg
5 coaches, 12 onderzoekers en 9 Wikimannen en -vrouwen zijn verbonden aan het project textielfabrieken in Tilburg.

Bredaseweg

BredasewegII.jpg
Leden van heemkundekring Tilborch beschrijven panden van de Bredaseweg per huisnummer.

Oorlogsslachtoffers

Homepage oorlogsslachtoffers.jpg

In dit deel vindt u gegevens van oorlogslachtoffers uit Tilburg en omgeving. De gegevens die bekend zijn over deze personen worden hier vermeld, waar mogelijk met een foto van de persoon.

Geboren in 1809

Homepage geboren 1809.jpg

Benieuwd naar personen uit Tilburg? Hier vindt u vele personen die in 1809 geboren zijn, het jaar dat Tilburg stadsrechten kreeg.

Tilburgs Lexicon

Homepage encyclopedie tilburg.jpg

Tilburgs Lexicon is samengesteld door Berry van Oudheusden, Ronald Peeters en Paul Spapens, met medewerking van Joep Eijkens, Henk van Doremalen, Rob van Putten en Cees van Raak.

Straten van Tilburg

Homepage straatnamen.jpg

Straten van Tilburg geeft een overzicht van de betekenis van alle straatnamen in de gemeente Tilburg. Het is gebaseerd op het boek De straten van Tilburg dat Ronald Peeters in 1987 schreef. Het is daarna met nieuwe straatnamen uitgebreid door Ronald Peeters en Rob van Putten.

Welkom op de Tilburg Wiki, waarvan Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg de initiatiefnemers zijn. U vindt er informatie over bekende en minder bekende Tilburgers, oorlogsslachtoffers, beschrijvingen van de straten van Tilburg en Tilburgs Lexicon. Voor een allereerste kennismaking bekijkt u dit filmpje

Deze Wiki is een belangrijke bron van kennis over Tilburg. U kunt er grasduinen, informatie opzoeken, leren én zelf informatie toevoegen. Heeft u iets te melden bij een beschrijving, wilt u de Wiki aanvullen? U wordt uitgenodigd uw kennis te delen. Vult u deze Wiki aan?

Bent u nog niet bekend met een Wiki, ga dan eerst naar het Gebruikersportaal

Bent u al enigszins thuis in een Wiki, ga dan naar de pagina Hulp

Wist u dat?

  • Tilburg had ooit, net zoals Antwerpen, een vogeltjesmarkt. Hier werden niet alleen vogels verhandeld, maar ook konijnen en honden. De dierenmarkt zat aanvankelijk in de boterhal (veiling NCB) op de (Oude) Markt.
  • De herdgang Korvel lag in het zuidwesten van Tilburg, met als kern het huidige Korvelplein. In een oorkonde uit 1331 komt de benaming Corvele al voor, en in 1430 spreekt men over de ‘heertganck van Corvel aen die Juupstraet’.
  • Vanaf halverwege de negentiende eeuw zijn vanuit Tilburg veel missies ondernomen en ontstond in de stad een omvangrijke missie-infrastructuur.
  • Sommige straten kregen tijdens WOII een andere naam. De Prinses Julianastraat werd in 1942 op last van de Duitse bezetter gewijzigd in Badhuisstraat.
  • 1881 was de eerste stoomtramlijn aangelegd vanaf het Tilburgse treinstation, via Loon op Zand naar Besoijen. In 1937 waren alle tramlijnen in en rondom Tilburg opgeheven.

Uitgelicht

Voor de middeleeuwse Tilburger was het brijpot dat dagelijks de pot schafte. De plaats waar werd gekookt, bestond uit niet meer dan een open vuur waarop slechts één pot paste. Fornuizen, haarden en kachels werden pas vanaf het midden van de negentiende eeuw gemeengoed in de Tilburgse huizen. Door de komst van de fornuizen konden verscheidene gerechten tegelijkertijd worden bereid. Lees verder >>>

Persoonlijke instellingen
Varianten
Handelingen