Hoofdpagina

Uit Tilburg Wiki

Struikelstenen in Tilburg

6 Struikelsteen Edith Bartels.jpg
In Tilburg liggen er verspreid over de stad 28 struikelstenen. Voor 2019 staan er nog 22 gepland.

Klokken in Tilburg e.o

Torenklok Broekhoven.jpg
Werkgroep De Torenklok (Peter van Gestel en Leander Schoormans) inventariseren alle klokken in Tilburg e.o.

Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken

Textielfabriekicoon.jpg
5 coaches, 12 onderzoekers en 9 Wikimannen en -vrouwen zijn verbonden aan het project textielfabrieken in Tilburg.

Bredaseweg

BredasewegII.jpg
Leden van heemkundekring Tilborch beschrijven panden van de Bredaseweg per huisnummer.

Oorlogsslachtoffers

Homepage oorlogsslachtoffers.jpg

In dit deel vindt u gegevens van oorlogslachtoffers uit Tilburg en omgeving. De gegevens die bekend zijn over deze personen worden hier vermeld, waar mogelijk met een foto van de persoon.

Geboren in 1809

Homepage geboren 1809.jpg

Benieuwd naar personen uit Tilburg? Hier vindt u vele personen die in 1809 geboren zijn, het jaar dat Tilburg stadsrechten kreeg.

Tilburgs Lexicon

Homepage encyclopedie tilburg.jpg

Tilburgs Lexicon is samengesteld door Berry van Oudheusden, Ronald Peeters en Paul Spapens, met medewerking van Joep Eijkens, Henk van Doremalen, Rob van Putten en Cees van Raak.

Straten van Tilburg

Homepage straatnamen.jpg

Straten van Tilburg geeft een overzicht van de betekenis van alle straatnamen in de gemeente Tilburg. Het is gebaseerd op het boek De straten van Tilburg dat Ronald Peeters in 1987 schreef. Het is daarna met nieuwe straatnamen uitgebreid door Ronald Peeters en Rob van Putten.

Welkom op de Tilburg Wiki, waarvan Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg de initiatiefnemers zijn. U vindt er informatie over bekende en minder bekende Tilburgers, oorlogsslachtoffers, beschrijvingen van de straten van Tilburg en Tilburgs Lexicon. Voor een allereerste kennismaking bekijkt u dit filmpje

Deze Wiki is een belangrijke bron van kennis over Tilburg. U kunt er grasduinen, informatie opzoeken, leren én zelf informatie toevoegen. Heeft u iets te melden bij een beschrijving, wilt u de Wiki aanvullen? U wordt uitgenodigd uw kennis te delen. Vult u deze Wiki aan?

Bent u nog niet bekend met een Wiki, ga dan eerst naar het Gebruikersportaal

Bent u al enigszins thuis in een Wiki, ga dan naar de pagina Hulp

Wist u dat?

  • Vroeger was het materieel van de Tilburgse brandweer ondergebracht in brandspuithuisjes. Vanaf 1921 kreeg de brandweer beschikking over automaterieel.
  • In Tilburg verschenen de eerste fotografen pas omstreeks 1863 op het toneel, toen de fotografie bijna 25 jaar bestond.
  • De Sint Dionysiuskerk, zoals het gebedshuis aan de Oude Markt officieel heet, is de oudste Tilburgse kerk.
  • In 1978 werd begonnen met de aanleg van een Vinex-wijk in een agrarisch gebied aan de westkant van Tilburg. Ruim dertig jaar later was de Reeshof een feit.
  • In 1854 werd op het Buitenhof in Den Haag een bronzen standbeeld van koning Willem II opgericht. Den Haag wilde het beeld vervangen en verkocht het aan gemeente Tilburg voor duizend gulden.

Uitgelicht

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vielen de Duitsers in augustus 1914 België binnen. Onmiddellijk daarna werd Nederland overspoeld door vluchtelingen. Noord-Brabant alleen al moest vele tienduizenden vluchtelingen opvangen en bij de burgervluchtelingen voegden zich nog eens veertigduizend gedeserteerde Belgische militairen. Belgen en in mindere mate Fransen stroomden ook Tilburg binnen, en in oktober 1914 schommelde het aantal vluchtelingen hier al tussen de negen- en twaalfduizend. Lees verder >>>

Persoonlijke instellingen
Varianten
Handelingen