Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Willem Beekmans

Wilhelmus Beekmans (1855 – 1937), gehuwd met Lucia van Rumund (1855 – 1925), had zijn smederij achtereenvolgens op Slimstraat 107, Slimstraat 66 en Slimstraat 27. Op 10 januari 1911 vroeg Willem vergunning voor het gebruiken van een benzinemotor voor een slijpmachine. Willem vervaardigde alle boerensmeedwerk en gereedschap voor klompenmakers. Hij was ook gespecialiseerd in kunstig gesmede sierrozen en messen. Een traditie die zijn zoon Harrie (1890 – 1971) later voortzette. Harrie begon in Kaatsheuvel een fabriek in stansmessen. Willem Beekmans was een opvallende persoonlijkheid, met een kaarsrechte rug, op zijn wandeltochten altijd vergezeld door een zwart-witte hond die luisterde naar de koninklijke naam Amalia. Hij had de gave reumapatiënten van hun pijn af te helpen. Hij handelde in zelfgemaakte wandelstokken. Hij trok daarvoor de bossen in, waar hij jonge takken zo verboog, dat hij na verloop van tijd natuurlijk gegroeide wandelstokken kon kappen. Smid Beekmans, zoals hij in de volksmond werd genoemd, kon zich een vrije dag permitteren. Hij zette dan een bordje voor de deur met de tekst: heden geen klanten.

Behalve als smid stond Willem Beekmans in de jaren dertig bekend als “genezer” van reuma. Hij woonde in het pand Slimstraat 66. Toen de latere bewoners van dat pand in 1986 hun tuin opnieuw gingen inrichten vonden ze daar circa veertig stenen kruiken die in de grond waren begraven. Beekmans deed aan overlezen of instralen. Mensen die aan reuma leden moesten bij Beekmans een stenen kruik brengen met urine. De urine moest ‘maart-water’ zijn en in de nacht in een nieuwe stenen kruik worden gedaan. Daarna begroef Beekmans de kruik in de grond en de patiënt moest negen dagen bidden waarna de reuma over was. Niet bij iedereen ging de reuma over, maar er zullen toch voldoende mensen baat bij gehad hebben, want Tina Bouwens verkocht in haar winkeltje verderop in de Slimstraat speciaal voor Beekmans praktijken stenen kruiken. Die kostte in de jaren dertig 27 cent en de mensen kwamen volgens Tina regelmatig terug voor een nieuwe kruik.