Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Wagenmakerij

De locomotiefherstelplaats en de wagenmakerij van de Centrale Werkplaats der Nederlandse Spoorwegen.

Pal naast de Koepelhal ligt de wagenmakerij, een gebouw van ongeveer 80 meter lang en 50 meter breed. Direct na de Tweede Wereldoorlog is de eerste wagenmakerij uit 1868 grotendeels gesloopt. De uitbreiding aan de oostzijde uit 1891 bestaat nu nog als Gebouw 92. Het gebouw is opgetrokken uit baksteen en heeft een zadeldak dat bedekt is met kruispannen.

Rol binnen de werkplaats

Bij oud-medewerkers van de NS-werkplaats staat de wagenmakerij vooral bekend als een bankwerkerij waarbinnen onderdelen werden hersteld, in plaats van complete wagens en rijtuigen.

In 1892 verhuisde, door een reorganisatie bij de Staatsspoorwegen, de wagenwerkplaats naar het Limburgse Blerick. Daar zouden voortaan de vrachtwagons gereviseerd worden. In Blerick verrees in datzelfde jaar een kopie van de Tilburgse wagenmakerij.

Huidig gebruik

De wagenmakerij in Blerick is nu een dependance van het Spoorwegmuseum. De voormalige wagenmakerij van Tilburg is een onverwarmde, industriële hal met de oorspronkelijke bestrating er nog in. Momenteel is het te huur voor evenementen. Er passen een paar duizend bezoekers in. Door de beperkte geluidsisolatie is de Wagenmakerij niet geschikt voor rumoerige evenementen.

Zie ook

Bronnen

  • Oud-medewerker van de NS-werkplaats Hans Clijsen.
  • ‘Tilburgse Spoorzone’ – Cultuurhistorische verkenning: Bilan, Tilburg, 2004.
  • ‘Centrale Spoorwegwerkplaats Tilburg’ – Bouwhistorisch onderzoek: Boei, Hoevelaken, 2008.
  • ‘Nedtrain Tilburg 1868-2003’ – Geschiedenis van de spoorwegwerkplaats D’n Atelier: Henk van Doremalen en Martin van Broekhoven, Tilburg, 2003.