Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vosters, Anselme Joseph Cornelis Maria Vosters

Sem Vosters
Vosters, Sem by .jpg
Volledige namen Anselme Joseph Cornelis Maria Vosters
Geboortedatum 25-09-1910
Geboorteplaats Alphen en Riel
Woonplaats Riel (Gem. Alphen en Riel)
Naam echtgeno(o)t(e) Maria Elisa Gerarda de Lauwere
Beroep handelsagent
Overlijdensdatum 18-09-1944
Plaats van overlijden aan boord Junyo Maru, Bengkulu, Nederlands Oost-Indië
Bijzonderheden Verdronken.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

• Sem, Anselme Joseph Cornelis Maria Vosters is een van hen. Overleden op 33-jarige leeftijd.

Achtergrond

Sem, Anselme Joseph Cornelis Maria Vosters is geboren op 25 september 1910 tezamen met een tweelingbroer Cornelis Johannes Marie Vosters. Cornelis overleed aan een longziekte op 25 december 1911. Zij zijn geboren in het gezin van Joseph Marie Simon Anselme Vosters, boomkweker ( 1884 – 1917) en Johanna Maria Theresia van de Lisdonk (1883 – 1969) die gehuwd zijn op 11 januari 1910. Daarna kregen zij nog een zoon.

Sem gaat in 1932 werken op Djakarta als handelsagent voor Maintz productenhandel op Djakarta. Hij treed op 26 maart 1935 op Soerabaja, (Nl. Oost-Indië), met de handschoen, in het huwelijk met Maria Elisa Gerarda de Lauwere (1913 - ---- ) uit Venlo. Zij gingen wonen in Soerabaja en kregen daar samen 3 kinderen.

Gebeurtenis

Sem Vosters meldt zich daar voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij als soldaat wordt ingezet bij de verdediging van het Nederlands-Indië leger tegen de Japanners.

  • Na de bezetting door de Japanners is zijn gezin man, vrouw, 2 kinderen en een derde op komst overgebracht naar het Tjidengkamp bij Batavia.
1944 Interneringskaart Sem Vosters (Bron: Nat. Archief)

(Verslag van de Oorlogsgravenstichting) Na de capitulatie van het KNIL, zondag 8 maart 1942 wordt Sem krijgsgevangen genomen op Java op zaterdag 29 juli 1944. Zaterdag 16 september 1944 wordt hij ingescheept op het Japanse vrachtschip Junyo Maru. Aan boord bevinden zich 1377 Nederlandse, 64 Britse en Australische en 8 Amerikaanse krijgsgevangenen en niet minder dan 4200 romusha’s, Javaanse slavenarbeiders. Alles bij elkaar bevinden er zich zo’n 5600 krijgsgevangenen in de stikbenauwde ruimen van het schip. Hun bestemming was Sumatra, waar ze als dwangarbeiders zouden worden ingezet bij de aanleg van de Pakanbaroe-spoorlijn.

  • Op maandag 18 september 1944, om half zes in de namiddag bevindt het schip zich voor de kust van Sumatra, ter hoogte van Benkoelen. Er volgen een aantal explosies aan boord, met meteen daarop sirenes. Het achtersteven van het schip begint snel te zinken. Dit schip blijkt te zijn getroffen door torpedo’s van de Britse onderzeeër “HMS Tradewind”. De gevangenen in de scheepsruimen maakten geen schijn van kans en gingen met het schip ten onder. Van de ca. 5600 opvarenden kwamen er 4720 om het leven.

Sem Vosters is een van hen, hij is 33 jaar geworden. Hij liet een vrouw en inmiddels 3 jonge kinderen achter. Zijn vrouw keerde terug naar Nederland, hertrouwde met Paul Looymans en ging in Boxmeer wonen, waar ook de herdenkingsplaats is voor hem.

Graflocatie

Graflocatie: Zeemansgraf Gedenkboek 39 - Krijgsgevangenen.

De Japanse bezetting van Nederlands-Indië kostte aan ruim 380 Brabantse militairen het leven.

  • Sem Vosters, bij de dodenherdenking in Goirle op 4 mei wordt ook hij ieder jaar herdacht.

Herdenkingen

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg: Geboorteakte
  • Research/Wiki: G. v.d. Klundert- Bertens
  • Wrecksite.eu
  • Cal Peters “Lang geleden, Boxmeerse slachtoffers 2e wereldoorlog.” Uitgave 2004 (PP 42-43)
  • Nationaal Archief Sem Vosters
  • Oorlogsbronnen.nl