Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vlimmenhoefstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Broekhoven
Datum besluit: B & W 28 augustus 1941/Uitg. 28 februari 1951
Jaar: 1921



De straat, lopende van het Stuivesantplein af, bij de Merodestraat, in westelijke richting tot de Broekhovenseweg.


Vlimmenhoefstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

16515.jpg


Links de Vlimmenhoef naast de kerk van Broekhoven I

omstreeks 1918.



Aldus benaamd naar de boerenhoeve die gestaan heeft ten oosten van de Broekhovenseweg, tegenover de Voltstraat, ten zuiden van de kerk. Deze hoeve heeft een lange geschiedenis, die minstens teruggaat tot het begin van de 15e eeuw. In 1433 wordt deze hoeve al genoemd als hoeve van het zogenaamde Bossche Geefhuis, oftewel de H. Geest Armen van 's-Hertogenbosch. Op 29 april 1443 draagt Jan Wouter Bak Ommaten (?) aan zijn kinderen en zijn eerste vrouw Heilwych Peter Rode Gerritszoon het vruchtgebruik over van zijn in erfpacht verkregen goederen, te weten huis, hof en bijbehorende goederen in Oerle, grenzend aan de gemeynte.

Op 4 april 1521 wordt voor de Tilburgse schepenen een verklaring afgelegd door Cholleke, weduwe van Aert Sibben Goijaert van den Sande, die besittende is op des Heijlichs Geests hoeve van den Bosch ghelege te Tilborch ter stede gheheijten Oerl alsoe ver als sij daerin gherecht is als sij seede, te weeten pererden, coijen, ossen, scapen ende verken, waghen, ploech, eechden ende andere gestau totter beesten vorscreven behorende, ende oock hooij ende stroo ende voorts mess ende ander haeffelicke gueden inder scuren ende opten acker wesende ende oock int achterhuijse vande middeldore vorts achterwarts.


In de 16e eeuw wordt deze hoeve vele keren in de archieven vermeld; vaak als belending op de Hoecht (de Hoogte, > Hoogtestraat). Tot de hoeve behoorde een flink stuk land, dat zich uitstrekte ongeveer in het gebied binnen de tegenwoordige Broekhovenseweg, Groenstraat, Kruisvaardersstraat (het Voertveken), Stevenzandsestraat en Heikestraat. In 1750 vindt de liquidatie plaats van de hoeve van de H. Geest Armen van 's-Hertogenbosch. De nieuwe eigenaar wordt Michiel van Liempt. Vanaf ongeveer 1776 is Adriaan van Liempt, en na ongeveer 1786 tot ongeveer 1807 de weduwe van Adriaan van Liempt eigenaar. Sedert ongeveer 1786 hebben er wel steeds andere pachters op de hoeve gewoond. Volgens de kadastrale gegevens van 1832 is Michiel Adriaan van Liemdt, rentenier op den Heuvel, eigenaar van De Hoef, en omstreeks 1853 zijn Antonius, Gerardus en Adriana Petronella Mombers gezamenlijk de nieuwe eigenaren van de hoeve.


Zeer waarschijnlijk is de naam Vlimmenhoef een verbastering van Van Liemdt-hoef, in dialect Vlimdhoef. De achternaam Vlimmen komt in Tilburg niet voor. Het is wel toevallig dat de uit Tilburg afkomstige mr. A. Roothaert in 1936 zijn bekende roman Doctor Vlimmen publiceert, die geïnspireerd is op Tilburgse situaties en personen. De Vlimmenhoef is in het begin van de jaren twintig afgebroken ten behoeve van de bouw van een rij woningen ter plaatse.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).