Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Veldhovenring (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Het Goirke
Datum besluit: B & W 2 augustus 1962
Jaar: 1962



De straat lopende vanaf de Molenstraat bij de Bisschop Sonniusstraat, westwaarts tot het Wilhelminapark bij de Abraham Kuijperstraat.


Veldhovenring.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

068662.jpg


Manuscriptkaartje door C. Rey uit 1758 van

´De Velthoven´ (thans Wilhelminapark).



De Veldhoven was de naam voor de oude herdgang en wijk en later het plein dat nu Wilhelminapark heet. Vanaf het begin van de 15e eeuw komen we deze naam veelvuldig in de archieven tegen. In 1418 bijvoorbeeld is er sprake van die hoeve te Velthoven, in 1435 van Velthoven aen de Molenstraet (dat dyefven) en in 1452 by die molen van Velthoven aen die leemputten (> Molenstraat). Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 staat De Veldhoven voor het huidige Wilhelminapark, en de Veldhovensen Hoek voor het gebied bij de samenkomst van de tegenwoordige Groeseindstraat en Veldhovenring, van 1910 tot 1937 officieel Molenplein geheten en daarna tot 1962 Veldhovenplein. De huidige Veldhovenring heette van 1900 tot 1962 Veldhovenstraat. De naam Veldhoven bestaat op meerdere plaatsen, onder andere te Hilvarenbeek. Ook bestaat er een gemeente Veldhoven bij Eindhoven. De Veldhovenring is met Gasthuisring, Noordhoekring, Schouwburgring, Paleisring, Piusplein, Heuvelring, NS-Plein en Besterdring, onderdeel van de zogenaamde cityring. De Veldhovenring is in 1962 gevormd uit de Veldhovenstraat en gedeelten van het Wilhelminapark, het Veldhovenplein en de Molenstraat.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.