Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Van Otterloostraat (Tilburg)

Stadsdeel: Noord
Wijknaam: Quirijnstok
Datum besluit: B & W 21 december 2004
Jaar: 2004



De straat lopende vanaf de Ingenhovenlaan westwaarts en daarna zuidwaarts doodlopend met inbegrip van twee straatjes oostwaarts lopend tot aan de Ingenhovenlaan.


Vanotterloostraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

Jan William van (Willem) van Otterloo werd geboren te Winterswijk op 27 december 1907. Hij bracht zijn jeugd grotendeels in Utrecht door, waar zijn vader inspecteur en later adjunct-directeur was van de spoorwegen. Na twee jaar medicijnenstudie ging hij in 1928 naar het conservatorium te Amsterdam, waar hij cello en compositie studeerde. Direct na zijn eindexamen in 1932 kreeg hij al een aanstelling als cellist in het Utrechts Symfonie Orkest (USO). In datzelfde jaar werd zijnSuite nr. 3 voor orkest bekroondbij een prijsvraag van het Concertgebouw te Amsterdam. In 1934 volgde zijn aanstelling tot tweede dirigent van het USO; in 1937 werd hij eerste dirigent. Omdat hij tijdens de Duitse bezetting als dirigent bleef functioneren, werd hij na de oorlog voor een jaar uitgesloten. In 1949 werd hij chef-dirigent van het Residentie-Orkest, dat onder zijn leiding al spoedig uitgroeide tot een van de belangrijkste Nederlandse symfonie-orkesten. Na zijn pensionering in 1972 kreeg hij een aanstelling bij de symfonieorkesten van Sydney en Melbourne. Daarnaast was hij van 1974 tot 1977 Generalmusikdirektor van de Düsseldorfer Sinfoniker. Verder was hij jarenlang betrokken bij de dirigentencursus van de Nederlandsche Radio Unie/Nederlandse Omroep Stichting, en trad hij op als gastdirigent in alle belangrijke muziekcentra van Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Japan.

Door zijn dirigentschap kwam hij nauwelijks aan componeren toe; zijn klein gebleven oeuvre dateert grotendeels uit de eerste helft van zijn leven. Het zijn voornamelijk werken voor orkest, vaak in bijzondere bezettingen. Willem van Otterloo overleed door een verkeersongeval op 27 juli 1978 te Melbourne (Australië).


Een zoon van Willem van Otterloo, Willem Rogier (Amsterdam 11 december 1941 - Bilthoven 29 januari 1988) was componist, dirigent en arrangeur. In 1980 werd hij chef-dirigent van het Metropole Orkest. Hij werd vooral bekend door zijn muziek voor de films 'Turks Fruit' en 'Soldaat van Oranje'.


Bron: Rob van Putten.