Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Van Kalmthoutlaan (Tilburg)

Stadsdeel: Noord
Wijknaam: Quirijnstok
Datum besluit: B & W 5 december 1968
Jaar: 1968



De straat, lopende vanaf de Vlashoflaan, westelijk van de Sweelincklaan, zuidwestwaarts, tot de Van Anrooylaan.


Vankalmthoutlaan.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

4818.jpg



Wilhelmus Cornelis Maria van Kalmthout werd geboren te Nijmegen op 23 januari 1890. Hij trouwde met Maria Engelina Lutkie. Na het Canisius-college kreeg hij van 1907 tot 1912 een muzikale opleiding aan het Conservatorium te Gent en was leerling van Peter van Anrooy (> Van Anrooylaan). Hij was organist van de St. Domincuskerk te Nijmegen van 1913 tot 1920, leraar orgel en piano aan de Muziekschool van de Maatschappij tot bevordering der Toonkunst te Nijmegen vanaf 1913 en directeur van het Muziek-conservatorium der R.K. Leergangen te Tilburg (> Conservatoriumlaan) vanaf 1918.


Als directeur was hij belast met de leiding der profane muziek en doceerde hij de vakken muziekleer, harmonie, contrapunt, compositie en koorzang. Hij componeerde voornamelijk kerkmuziek en geestelijke liederen. Als missen kunnen onder meer genoemd worden: in honorem S. Rosani in honorem Regirlae Pacis, in honorem Reginae Virginum en in honorem requiem ac pacis, oratoria: Mana's Zeven Vreugden (tekst Willem Smulders), St. Franciscus-oratorium (tekst P. Ophuis O.F.M.) en Mysteriespel Maria's Leven, liederen (o.m. voor de H. Hartoptocht): communieliederen en het Tilburgs Intronisatielied, voorts cantates en de opera De Rivalen. Willem van Kalmthout overleed te Tilburg op 29 maart 1943.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).