Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Trappistenstraat (Tilburg)

Stadsdeel: West
Wijknaam: Het Zand
Datum besluit: B & W 19 februari 1960
Jaar: 1960



De noord-zuidstraat, gelegen ten westen van de Postelse Hoeflaan en lopende van de Predikherenlaan zuidwaarts tot de Lage-Witsiebaan.


Trappistenstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

62338.jpg



In 1098 werd door abt Robertus naar de regel van Benedictus van Nursia (> Benedictusstraat) een klooster gesticht te Cîteaux. De kloosterorde werd cisterciënsers genoemd. In 1892 werd de orde gesplitst in twee zelfstandige orden: de cisterciënsers van de Gewone Onderhouding en de cisterciënsers van de Strenge Onderhouding, ook wel trappisten genoemd. Het was abt De Rancé die in 1664 in de abdij van La Trappe in Normandië, een hervorming doorvoerde, met een sterke en eenzijdige nadruk op de boetevaardigheid.


In 1881 zijn de trappisten ook naar Berkel-Enschot gekomen, waar zij in eerste instantie de drie voormalige hoeven van koning Willem II (> Hoevenseweg/Koningshoeven/Prinsenhoeven) bewoonden, die ze als geschenk hadden ontvangen van Caspar Houben (> Caspar Houbenstraat). Het waren de Willemshoeve, de Sophiahoeve en de Schaapskooi.

In 1893 stichtten zij daar een klooster. Ze worden vanaf het begin de trappisten van O.L. Vrouw van Koningshoeven te Tilburg genoemd, hoewel het klooster tot 1997 op het grondgebied van de gemeente Berkel-Enschot stond. Bekend is het trappistenbier van hun brouwerij De Schaapskooi (De Koningshoeven).


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.