Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Transvaalplein (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Trouwlaan
Datum besluit: B & W 16 januari 2007
Jaar: 1949



Het plein, ingesloten door de Voltstraat, de Oerlesestraat, de Transvaalstraat, de Winkler Prinsstraat, en de Groenstraat.


Transvaalplein.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

33466.jpg


Klooster Ave Maria aan het Transvaalplein in 1934.

Op de achtergrond de > Voltstraat en de kerk van

Broekhoven I aan de > Broekhovenseweg.



Voormalige provincie van de Republiek van Zuid-Afrika met Pretoria als hoofdstad. Sedert 1837 werd Transvaal door de Boeren gekoloniseerd, en in 1840 werd het gebied met de republiek Natal (> Natalstraat) verenigd. Toen de Engelsen in 1842 Natal annexeerden, bleef Transvaal als zelfstandige staat onder een eigen Volksraad voortbestaan. In 1853 werd Transvaal door Groot-Brittannië erkend als onafhankelijke staat onder de naam Zuidafrikaanse Republiek. Tijdens de Eerste en Tweede Boerenoorlog waren er nog Britse interventies. In 1910 werd het een deel van de Unie (sinds 1961 Republiek) van Zuid-Afrika. In 1994 werd de provincie Transvaal verdeeld in vier nieuwe provincies:Gautengmet als hoofdstad Johannesburg (> Verenigingstraat), Limpopo met als hoofdstad Pietersburg (Polokwane), Mpumalanga met als hoofdstad Nelspruit en Noordwes (het vroegere West-Transvaal met het voormalige Bantoe-thuisland Bophuthatswana) met als hoofdstad Mafikeng.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.