Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Theeuwes, Gerardina Cornelia Maria

Dina Theeuwes
Dina theeuwes.jpg
Volledige namen Gerardina Cornelia Maria Theeuwes
Geboortedatum 19-03-1934
Geboorteplaats Gilze
Adres Molenstraat
Woonplaats Gilze
Overlijdensdatum 10-02-1944
Plaats van overlijden Gilze
Bijzonderheden omgekomen bij bombardement

Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Gerardina, Dina, Cornelia Maria(Geboren Gilze 19-03-1934- overleden Gilze 10-02-1944, dochter van Adrianus Norbertus Theeuwis, schoenmaker (Loon op Zand 28-7-1893 - Gilze 25-12-1979 ) en Maria Catharina de Bont (Gilze 30-05-1893 - Gilze 10-05-1974)

Achtergrond

bidprentje

Dina werd op 19 maart 1934 in Gilze geboren als negende en jongste kind van Adrianus Norbertus Theeuwis (1893 - 1979 ) en Maria Catharina de Bont (1893 - 1974). Adrianus en Maria trouwden op 24 juni 1921 in Gilze en gingen wonen in de Molenstraat (A471). Vader Adrianus was schoenmaker/hakkenzetter. Al snel werden de eerste kinderen geboren. Drie jongens: Jan, Cornelis en Joseph en een meisje Elisabeth. Daarna volgden nog 4 jongens waarna Dina in 1934 als jongste en tweede meisje in het gezin geboren werd. In 1944 woonden allen nog thuis. De oudste jongens, inmiddels jonge mannen, waren net als vader werkzaam in de schoenmakerij. Zus Elisabeth was schoenenstikster. Dina en haar jongste broers gingen, zo goed en zo kwaad als dat ging tijdens die oorlogsjaren, naar school.

Sneeuw en bommen

10 februari 1944 was een winterse dag, donkergrijze wolken pakten zich samen. Een sneeuwbui naderde. Om 12.30 uur luchtalarm: iedereen vluchtte naar een schuilplek. Terwijl het begon te sneeuwen, vielen de bommen. Nauwelijks 3 minuten duurde de aanval op het vliegveld. Daar was de schade groot, maar ook Gilze werd zwaar getroffen. Er was vooral veel materiële schade aan gebouwen, maar in de Molenstraat viel ook een dodelijk slachtoffer. De negenjarige Dina hoopte, samen met haar tante Kee, veilig te zijn onder de trap van haar huis. Het huis werd verwoest en de trap bood niet genoeg weerstand. Dina's laatste woorden: “Oeh, Kee, we stikken…” (bron:Vijf jaar luchtfront, deel V, p21)

De luchtbeschermingsdienst

Verslag van Adrianus Botermans, lid van de vrijwillige brandweer […] commandant van Reddingsploeg 1 van de Luchtbeschermingsdienst. “Even voor 1 uur in de middag luchtalarm, op het vliegveld, tegelijk een hevige sneeuwstorm. Vliegtuiggeronk, door de sneeuw niks te zien. Dan opeens een zwaar gerommel dicht in de buurt. De kelder waarin ik met mijn gezin was gevlucht, schudde. Het hevig gekraak en gerommel duurt ongeveer 10 minuten. Ik naar buiten, het vlieggeronk is weg. In mijn naaste omgeving niets te zien dan kapotte ruiten. Ik grijp mijn verbandtas en fiets de straat op. Een warnet van draden: telefoon-, elektriciteit-, en radiocentraleleidingen zijn overal afgeknapt. Deze en het glas op de straten beletten om van de fiets gebruik te maken. Ik hoor dat in de Molenstraat twee huizen in puin liggen. Bij mijn aankomst wordt er juist een lijk van een meisje weggedragen. Bij meer informatie hoor ik dat er in het andere huis nog twee meisjes bedolven moeten zijn. Het huis van deze oude boerderij lag geheel in puin. De stal en aangebouwde schuren een ravage van hout en zware balken, welke weer gedeeltelijk terug op de ruïne van het huis gevallen waren. […] een zware balk hield de meisjes nog beklemd. Deze werd met vereende krachten opgetild en de slachtoffers waren bevrijd. Geheel onder stof en roet.”


Bronnen en literatuur

  • Regionaal Archief Tilburg, Archief NL-TbRAT-2838 Burgerlijke Stand van de gemeente Gilze en Rijen, 1811-1960
  • Regionaal Archief Tilburg, Archief NL-TbRAT-2860 Bevolkingsregisters van de gemeente Gilze en Rijen, 1825-1939
  • Regionaal Archief Tilburg, Archief NL-TbRAT-2865 Gemeentebestuur Gilze en Rijen, 1926-1980, inv.nr 1621.
  • Heemkring Molenheide, Collectie bidprentjes.
  • Vijf jaar luchtfront. Het vliegveld Gilze-Rijen als oorlogsveld, Gilze en Rijen, Luchtvaartclub Illustrious, maart 1947 (p.82-83)
  • J.P.van den Hout e.a.Vijf jaar luchtfront. Het vliegveld Gilze-Rijen in de Tweede Wereldoorlog, Gilze en Rijen, Heemkring Molenheide, oktober 1988. Deel 5 (p.21)
  • Adr. Botermans “Belevenissen uit de Tweede Wereldoorlog”, in: “Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten. Verhalen over de Tweede Wereldoorlog van inwoners van de gemeente Gilze en Rijen”. Uitgave Heemkring Molenheide, Gilze en Rijen, oktober 2019. (p. 44-45)
  • gesprek mevrouw Hendrickx-Theeuwes (09-04-2024)