Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Soeters - Bergé

Cor Soeters en Riek Bergé
Naam Cor (Cornelis Petrus) Soeters
Geboortedatum 06-03-1927 te Raamsdonksveer
Overlijdensdatum 27-10-1992 te Raamsdonksveer
Beroep Schilder
Naam vrouw Riek (Hendrica Wilhelmina) Bergé
Geboortedatum 11-06-1930 te Eindhoven
Overlijdensdatum 09-03-2015 te Raamsdonksveer
Huwelijksdatum ..-..-....


Kinderen
Paul
Anja


Cor Soeters en zijn vrouw Riek Bergé en hun kinderen Paul en Anja waren tussen 1955 en 1970 de bewoners van Sandoel 115.

Cor was schilder van beroep en werkte jarenlang voor schildersbedrijf Uytdehaag uit Breda, die het totale schilderwerk verzorgde bij de Amercentrale en ook de centrale in Roermond. Later was hij nog een aantal jaren werkzaam bij de firma Schapers.

Riek werkte, voor haar trouwen in Waalwijk.

Na hun huwelijk hebben zo nog een anderhalf jaar ingewoond bij de ouders van Cor op Sandoel 121.


Tekst aangeleverd door Paul Soeters:

Het huis had nog zo’n oude WC, gewoon een gat in een plank! De keuken was zo ongeveer 4x3 meter. Het was zéker in de winter het leefdomein, omdat daar de kolenkachel en (wat later) de TV stond en waar een koffiemolen aan de muur hing. Kolen lagen opgeslagen in de schuur, die je daar met gevaar voor eigen leven moest halen, wegens levensgrote ratten, die in het huis ook tussen de plafonds liepen, echt! We hadden alleen koud water. Later een erg primitieve douche (boven), wat destijds wel een wereldwonder leek. Koken op een gasfles.

We hadden wel een echte kelder, ik schat 1 meter breed, en vier meter lang liep deze onder het huis, die kwam in de woonkamer (entree) uit, waar het voorkamertje later is bijgetrokken. Het huis lekte op diverse plaatsen. We hadden behoorlijk wat emmers staan om al dat water op te vangen. Boven hadden we drie slaapkamertjes, waar het in de winter nog harder vroor als op de Noordpool. Handdoeken aan onderkantdeuren om de kou (trek) te weren! Verder een overloop boven met een deur die uitkwam op het plat dak, waar met regelmaat de was hing. Alle vloeren waren van hout, (gedeeltelijk rot) behalve de keuken.

Verder hadden we nog tweetal kachels in het huis, maar zoals gezegd de keuken was meestal het leefdomein. Uiteraard een strontput, die om de zoveel tijd geleegd moest worden. Verder had men vroeger haast allemaal een antenne op het dak staan om TV te ontvangen. Met een storm sneuvelde er links en rechts nogal eens een antenne.

Een oude foto van de schuur en de waterput (goed kijken!) behorende bij Sandoel 115. V.l.n.r.: Pauw Soeters, Adriaan Vissers, NN en NN.

De vloer in de schuur was net berg en dal, met daarnaast een grote waterput. Ruim een meter hoog, verder schat ik 2x2 meter, dus daar ging aardig wat regenwater in. De schuur was gepotdekseld en geteerd.

Bijna jaarlijks stond het water ons met regelmaat aan de lippen, nou het spande er om, dat het over de dijk kwam. Heel Sandoel was dan op de been om de dijk te versterken en te controleren, wat behoorlijk beangstigend was.

In 1970 is de woning afgebroken i.v.m. de sanering van ’t Sandoel.



Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl