Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schilderij Anthonie van Dijck

In Numaga 1959 pag. 79 en 188 wordt melding gedaan van een schilderij dat in het bezit zou zijn geweest van de familie Balthazaris de Laure, de grootouders van Jacobus J.J.B. de la Geneste.

“Uit het familiebezit de Laure is een merkwaardig schilderij afkomstig, dat aan Anthonie van Dijck toegeschreven wordt en de gekruisigde Christus met Maria Magdalena voorstelt. Volgens familieoverlevering zou de grote schilder, toen hij in zijn jeugd te Tilburg kwam, door de familie de Laure onderdak zijn verschaft. Als een jonge juffrouw uit dit geslacht hem om een aandenken had gevraagd , zou hij haar het schilderij met deze Christusvoorstelling hebben geschonken. Een beetje teleurgesteld durfde zij hem bekennen, dat haar verlangen uitging naar haar eigen portret. Er wordt in de familie verhaald, dat van Dijck terstond aan dit verlangen van het meisje had voldaan door haar aan de voet van het kruis te schilderen in de kleding welke zij droeg.”

Dit verhaal kan natuurlijk niet kloppen,want Anthonie van Dijck leefde van 22 maart 1599 tot 9 december 1641. Balthazaris de Laure is pas omstreeks 1771 in Tilburg komen wonen en zijn voorvaderen komen uit Leende. Het schilderij hing in het geboortehuis van Jacobus J.J.B. de la Geneste omdat zijn ouders bij de weduwe de Laure introkken. Zijn moeder, Johanna Josephina Elisabeth de Laure nam het schilderij vervolgens mee naar Thimister, waar ze op 2 november 1839 vanuit Tilburg met 4 kinderen naartoe vertrok. Haar oudste zoon, oudste broer van Jacobus, was in 1835 pastoor geworden in Thimister (B) . Deze pastoor, Hendricus Balthazar de La Geneste, erfde het schilderij in 1856. Na zijn dood, een jaar later, werd het schilderij gekocht door een verzamelaar uit Verviers, genaamd Jean Simon Renier. Uit zijn collectie is het museum Renier, het huidige Musée de Beaux-Arts et de la Céramique te Verviers ontstaan. In een oude catalogus zou het schilderij vermeld staan en toegeschreven zijn aan Anthonie van Dijck. “Cataloque des Tableaux et Peintures” Verviers 1886 pg. 19. Pogingen om dit schilderij weer te traceren zijn tot nu toe op niets uitgelopen. In de vijftiger jaren zou het zich nog in het museum hebben bevonden. Bij navraag bij de conservatrice van het museum was er van een “Van Dijck” geen sprake in het museum. Wel zou er een “Christus aan het kruis” van een Luikse meester in het museum hangen. Mogelijk is dat het bewuste schilderij uit Tilburg. In de uitgave van bovenvermelde Numaga staat een foto van het schilderij. Van het museum heb ik na toezending van deze afbeelding niets meer vernomen.




terug