Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Raadhuis centrum Udenhout verbouwingen

n de jaren 1906 en 1907 wordt de woning van de hoofdonderwijzer verbouwd tot postkantoor (Post, hulppostkantoor Udenhout) en het voorste schoollokaal tot woning voor de veldwachter. De verbouwing tot postkantoor past in het beleid van de bestuurders om het in Udenhout gevestigde postkantoor meer naar de kom van de gemeente te brengen.

In 1924 wordt het bestaande raadhuiscomplex inwendig grondig verbouwd. Het gebouwencomplex bestaat op dat moment uit een oud schoollokaal, de veldwachterswoning, de woning en het kantoortje van de kantoorhouder van de posterijen en het raadhuis. De verbouwing moet leiden tot een ruimere woning voor de nieuwe postkantoorhouder, een groter kantoor voor de beheerder van de posterijen en meerdere ruimten voor een betere inrichting van het raadhuis.

In het jaar 1948 overweegt de gemeenteraad van Udenhout andermaal dat het gemeentehuis niet meer voldoet aan de eisen van de tijd. De ruimte voor de administratie is ten enenmale onvoldoende geworden, terwijl het gemeentehuis uit een oogpunt van representatie aan een face-lift toe is. Met dit uitgangspunt keurt de Raad van Udenhout op 29 juni 1948 een bouwplan goed voor interne verbouwing van het gemeentehuis. Het werk komt gereed op 30 april 1949. De datum is zodanig gekozen dat deze samenvalt met de eerste verjaardag van H.M. Koningin Juliana als Koningin der Nederlanden. Het raadhuis bestaat dan precies 100 jaar. De heropening van het raadhuis vindt plaats op 30 april 1949 met een openbare vergadering van de raad. Het cadeau van de gemeente bij de opening was een 12-armige kroonluchter, naar een ontwerp van architect Harrie Pontzen vervaardigd door constructiebedrijf Van Rossum. De kroonluchter sierde tot 1971 de raadzaal.

In 1972/1973 werd het Udenhouts gemeentehuis flink uitgebreid. Het oude historische pand werd hersteld en erachter kwam een groot modern kantoorpand. Het werd gebouwd door bouwbedrijf Moeskops uit Bergeijk. Men had gedacht voor 1,2 miljoen gulden, maar het werd uiteindelijk 2,2 miljoen gulden. Er komt wel een onderzoekscommissie, maar er rollen geen koppen. Op 12 september 1973 wordt het gemeentehuis met een bijzondere zitting heropend. Uit protest vanwege de hoge kosten blijft het raadslid Jan Goutziers weg bij de openingsplechtigheid.