Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pijlijserstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Gasthuisstraat
Datum besluit: B & W 4 mei 1931
Jaar: 1931



Vanaf de Herstalschestraat in zuidelijke richting, snijdende de Keldermansstraat, tot de Alleenhouderstraat. (Deze naam komt in de plaats van de 2e Herstalsche dwarsstraat.)


Pijlijserstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

44401.jpg



De Pijlijsterhoeve of Waterhoef in 1935.



De Hoeve aen den Heerstal, ook wel Pijlijserhoeve genoemd, naar de familie Pijlijser, die de hoeve in het begin van de 16e eeuw in bezit had en die later een van de kasteelhoeven van de heer van ï urg en-Goirle werd. De boerderij, van het Brabantse langgeveltype, was gelegen tussen de huidige Hendrik de Keijserstraat (de vroegere Herstalsestraat) en de Kwaadeindstraat. Uit de kaart van D. Zijnen uit 1760 blijkt dat de hoeve vroeger omgeven was door een gracht, die omstreeks 1913 gedempt werd. In de volksmond ontstond daarom de naam Waterhoef (> Waterhoefstraat). Willem Hendrik Pijlijser kwam omstreeks 1500 in bezit van de Hoeve aan de Heerstal. Pijlijser, afkomstig uit Heusden, was mogelijk een afstammeling van hertog Jan I van Brabant. Hij trouwde met Joffrou Dorothea, vermoedelijk de dochter van Jan Back van Broechoven uit Tilburg. Nadat hun dochter huwde met Jonkheer Herbert van Asperen van Vuren, kwam de hoeve in bezit van laatstgenoemde familie. Hun dochter Jonkvrouwe Anna van Asperen van Vuren trouwde met Jonkheer Goosewijn van (der) Lawick (of Louwick). Van Lawick verkocht in de tweede helft van de 16e eeuw dit goed aan de kasteelheer Carel van Malsen. In een akte van 1557 wordt gesproken over de Pijlijserhoeve omtrent tslot aen de Velthoven (dit is het kasteel dat aan de Van Bylandtstraat lag). Van 1621 tot 1710 was de omwaterde huysinge in bezit van het geslacht Van Grobbendonck, van 1710 tot 1754 van de Prins van Hessen-Kassel en van 1754 tot 1858 van de familie Van Hogendorp van Hofwegen. Deze laatste familie verkocht in 1858 publiekelijk onder andere het kasteel en de daarbij behorende Waterhoef. De koper van de Waterhoef was Johan Heerkens, die er overigens al in 1856 woonde. Zijn zoon en opvolger Petrus Heerkens overleed in 1922, waarna tenslotte de hoeve door diens weduwe Cornelia Maria van Lieshout werd verpacht tot aan de onteigening in 1959. Het gehele complex werd in 1960 gesloopt, waardoor dit belangrijke historische gebouw verloren ging. Alleen nog enkele straatnamen herinneren eraan: Waterhoefstraat, Pijlijserstraat, (>) Herstalsestraat en (>) Van Lawickhof.


Van 1909 tot 1931 heette deze straat Tweede Herstalsedwarsstraat.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.