Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Oude Kerkstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Oude Dijk
Datum besluit: B & W 7 juni 1994
Jaar: 1881



De straat lopende vanaf de Ververstraat westwaarts daarna noordwaarts tot het noordelijke deel van Anna Paulownahof.


Oudekerkstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

28968.jpg


Plattegrond en zijaanzicht van de schuurkerk van 't Heike uit 1773.



In 1691 werd aan de zuidzijde van de tegenwoordige Primus Van Gilsstraat de eerste schuurkerk gebouwd ten behoeve van de sinds 1648 uit de parochiekerk verdreven katholieken. Deze schuurkerk, waarin de godsdienstuitoefening oogluikend werd toegestaan (van buiten leek het op een schuur, en van binnen was het een echte kerk), werd tot 1715 bediend vanuit het kasteel, waar de pastoor sinds 1670 in de zogenaamde neerhuizinge (> Neerhof) woonde. Vanaf 1715 verbleef hij op een tot pastorie ingericht gehuurd huis op de Veldhoven en sinds 1719 op de pastorie van het Goirke (> Pastoriepad/straat). Sinds 1715 had het noordelijk deel van de parochie Tilburg een schuurkerk op het Goirke.

In 1731 werd de schuurkerk van 't Heyke (> Heikestraat) verplaatst naar de noordzijde van de tegenwoordige Primus van Gilsstraat, ongeveer op de helft ervan en evenwijdig daaraan. Van hieruit bereikte men de ingang, terwijl het priesterkoor aan de tegenwoordige Ververstraat was gelegen. Deze nieuwe stenen schuurkerk had een extra gebinte en zij was 133 voet lang en 42 voet breed. Bij Koninklijk Besluit van 19 november 1821 werd de oude parochiekerk van Tilburg aan de katholieken teruggegeven. Deze verkeerde echter in een zodanig slechte staat, dat nieuwbouw moest plaatsvinden. Pas op 29 oktober 1829 werd deze kerk weer in gebruik genomen.

De schuurkerk van 't Heike, zoals de kadasterkaart van 1832 ze op die plaats nog vermeldt, werd hiermee overbodig. Omdat de Tilburgers zo'n 140 jaar gekerkt hadden in de schuurkerk op het Heike, is de naam kerk van het Heike overgedragen op de oude parochiekerk en is men zelfs de Oude Markt en omgeving Heike gaan noemen. In 1881 werd de straatnaam officieel door de gemeenteraad vastgesteld, lopende tegenover de van Doorenstraat over het land afkomstig van Vreede tot de Ververstraat.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).