Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Middelgraaf (Tilburg)

Stadsdeel: Zuid
Wijknaam: De Blaak
Datum besluit: B & W 4 oktober 1978
Jaar: 1978



De straat lopende vanaf de Beeklaan, zuidwestelijk van het Leubeekpad, zuidwaarts en daarna achtereenvolgens oost-, zuid-, west-, noordwest- en zuidwestwaarts tot de Vaartlaan, zulks met inbegrip van een in noordoostelijke en daarna in oostelijke richting lopend hofje, een in westelijke richting lopend hofje en een in noordelijke richting lopend hofje.


Middelgraaf.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

26415.jpg


De Middelgraaf in 1997.


Nederland kent geen beek met de naam Middelgraaf. In de provincie Limburg komt echter wel een Middelsgraaf voor. Deze genormaliseerde laaglandbeek begint in Duitsland, net over de grens bij Schallbruch, en komt ten oosten van Susteren ons land binnen. De beek stroomt tussen Echt en Susteren en mondt ten zuiden van Echt nabij de buurtschap Ophoven uit in de Geleenbeek. De lengte op Nederlands grondgebied bedraagt ruim 6 kilometer. Vanaf de dertiende eeuw vormde de beek de scheiding tussen de hertogdommen Gulik en Gelder.


Een graaf was vroeger de algemene benaming voor gegraven of vergraven sloten. Het Middelnederlandse woord 'grave' betekent gracht of sloot. In de Blaak zijn nog meer van dit soort beeknamen: (>) Leigraaf, (>) Ottergraaf,(>) Sluisgraafen

(>) Weergraaf.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.