Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Martinus Cornelis van Dooren (2)

Stukje uit het Brabants Dagblad van vrijdag 19 juni 2009: "TILBURG TOEN".

Na lijkmis 100 broden onder armen uitgedeeld.

19 juni 1827 - Uit het Dagboek van een Tilburger:

"15 juni is alhier overleden Antonia, Martina, Johanna, Maria Del Fontaine, huisvrouw van L.J. van Dooren. De lijkstatie, die plaats had op den 19e was plechtig.
Een rouwkoets had men expresse uit Breda laten komen, waarmede het lijk naar de Kerk en het Kerkhof wird gebracht. Paarden en koets waren met zwart laken omhangen. Vier schreeuwers liepen naast de koets. Een lijkdienst met vier priesters. Op het Geurke was ook een lijkmis.
1000 brooden werden aan de armen uitgedeeld die in de lijkdienst waren tegenwoordig geweest. 10 lijkdragers en 4 slippendragers waren erbij."
allekruikenverzamelen.nl

De vraag is nu waarom heb ik dit stukje uit het Brabants Dagblad overgenomen.
De man van Antonia Del Fontaine was Thomas van Dooren een jongere broer van de schoonvader van de dopeling Julia Verbunt.
Daarna heb ik eveneens met Karel van Dooren contact gezocht en daarna mailde hij mij het volgende:

Met veel vertraging, hier dan toch uiteindelijk nadere bijzonderheden betreffende Thomas Josephus van Dooren.

1)Zijn echtgenote: Antonia Martina Joanna Maria Delfontaine geboren: 17.11.1757 te Antwerpen en overleden: 15.06.1827 te Tilburg 2) Zijn enige kind: dochter Anna van Dooren geboren: ?? te Tilburg en overleden: 1808 te Tilburg Thomas en Antonia hebben geen mannelijke nakomelingen 3)Thomas Josephus van Dooren (bijgenaamd: "Parijs" van Dooren) gedoopt: 23.01.1754 te Tilburg en overleden: 04.12.1836.

Thomas was koopman in laken, zijde, en een groot kunstverzamelaar. Sedert 1781 woont hij met tussenpozen in Rotterdam, alwaar nicht Sophia Maria van Dooren, na het overlijden van haar vader Jan Baptist van Dooren in 1813, bij haar oom en voogd Thomas inwoont tot aan haar huwelijk in 1815 met haar neef Petrus (Pieter) Cornelis Ludovicus van Dooren. Thomas heeft zelf geen mannelijke nakomelingen en neemt Pieter op als was het zijn eigen zoon. Pieter en Sophie gaan vermoedelijk na het overlijden van de echtgenote van Thomas (eg. Antonia) in 1827 bij Thomas inwonen in het oostelijke gedeelte van zijn in 1815 aangeschafte kapitale huis aan de Steenstraat, later genaamd Heuvelstraat - een van de fraaiste en kostbaarste huizen in Tilburg. Vanaf 1789 verblijft Thomas, de inmiddels puissant rijke koopman en kunstverzamelaar, ook regelmatig in Parijs, wat hem de bijnaam "Parijs van Dooren" oplevert. In 1794 liquideert hij zijn fabriek in Tilburg en vestigt zich in Parijs, alwaar hij een bankiershuis opent met filialen in de provincie (het huis te Nancy bestaat nog in 1813). Tevens koopt hij zijde en fluweel in het groot, om deze via het achterdeurtje van de Bataafse Republiek naar Engeland uit te voeren, hetgeen vanwege de oorlog tussen Frankrijk en Engeland niet rechtstreeks mogelijk was. In 1794 koopt hij het Aartsbisschoppelijk Paleis om te voorkomen dat het door het "revolutionair bewind" wordt genaast, hetgeen inderdaad lukt, onder de bescherming van de vlag van de bevriende Bataafse Republiek. Het Paleis met inboedel wordt naderhand aan de Aartsbisschop teruggegeven. Sinds 1795 is hij afwisselend te vinden in Tilburg en Parijs. Hij treedt op Kerstdag 1780 te Rotterdam in het huwelijk met de bankiersdochter Antonia Martina Joanna Maria Delfontaine. Thomas Josephus van Dooren heeft bijzonder vriendschappelijke banden met de Prins van Oranje, de latere koning Willem II, die tijdens de Belgische Opstand tussen 1831 en 1835, vaak met zijn hofhouding in het huis van Thomas logeert en er grote diners geeft voor de andere autoriteiten van de stad Tilburg. Na het overlijden van Thomas in 1836 wordt de nalatenschap van Thomas in Mei 1837 in enkele verkopingen openbaar geveild.Zijn huis wordt op een van deze veilingen gekocht door zijn nicht Sophie van Dooren. Het gezin van Pieter en Sophie van Dooren telt op dat moment 11 kinderen.

Verder heb ik als Bijlage toegevoegd een artikel getiteld "Graf van Thomas van Dooren", verschenen in het Brabants Dagblad van 9.08.2007, betreffende het oudste, nog bewaard gebleven, eeuwigdurende grafmonument op de Begraafplaats Binnenstad aan de Bredaseweg. Dit artikel bevat enkele saillante details over Thomas, zijn begrafenis en het monumentale graf.



GrafThomasvanDooren.jpg