Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Luud de Brouwer

Luud de Brouwer is lid van het Schrijversteam van 't Schoor, heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel en staat aan de basis van het onderzoek in de middeleeuwse bronnen ten behoeve van de publicatie Over 't Odenhout. In dat kader is een artikel over Luud gepubliceerd in de 6de Unentse krant voorafgaand aan de publicatie van Over 't Odenhout.

Tomeloze passie en mateloze ambitie

Luud de Brouwer heeft de vormingsgeschiedenis van Udenhout en Biezenmortel uit de archieven ontcijferd!

Interview door Lia Clement – Verhoeven en Kees van Kempen


Interesse in geschiedenis

Luud de Brouwer is geboren en opgegroeid in Tilburg. Hij begon in 1978 op het Möllerinstituut de lerarenopleiding voor geschiedenis en aardrijkskunde, twee vakken die altijd al goed voelden. En hoewel hij er tijdens de opleiding achter kwam dat het leraarschap hem niet lag, heeft hij de opleiding in december 1984 wel afgerond. Als erkend gewetensbezwaarde tegen de militaire dienst moest Luud een jaar wachten voordat hij met zijn vervangende dienstplicht kon beginnen. Hij koos voor werk op de universiteitsbibliotheek van Utrecht. Alle onderwijsmethoden voor het vak geschiedenis – ooit op scholen gegeven – moesten worden beschreven en ingevoerd in een computer. Het was saai werk, maar tegelijkertijd een mooie kennismaking met de mogelijkheden van de computer, een interesse die nooit meer is overgegaan. Tijdens de vervangende dienstplicht is Luud getipt om de Archiefopleiding aan de Archiefschool in Den Haag te gaan volgen, een opleiding van veertien maanden, een dag in de week opleiding en vier dagen praktijk. Voor die praktijk vond hij een betaalde stage op het Rijksarchief te Utrecht. Op 8 december 1988 behaalde hij zijn diploma. En dan op zoek naar werk. Een collega van zijn huidige partner op het Theresialyceum was getrouwd met Gerard Steijns, de archivaris van de gemeente Tilburg. Wat een mooi toeval. Van het een kwam het ander. Hij kon meteen als vrijwilliger aan de slag, wat later werd omgezet in een tijdelijk dienstverband. In januari 1992 volgde de vaste benoeming. Luud werkt nog altijd op het Regionaal Archief Tilburg.


Het Schrijversteam van ’t Schoor

Luud de Brouwer leerde de Udenhoutse Lian Derks, dochter van Ben Derks, kennen. Ze trouwden op 9 december 1988, jawel, de dag nadat hij zijn diploma van de Archiefopleiding had gehaald. Luud en Lian hebben twee kinderen, Ben en Anna. Met het vormen en opgroeien van het gezin kwam er behoefte aan een grotere woning. Aanvankelijk zou het de Reeshof worden, maar bij toeval kwamen ze een prachtige woning in de Wilgenlaan in Udenhout op het spoor. Daar zijn Luud en Lian met de kinderen in 1993 gaan wonen. Eenmaal in Udenhout gehuisvest zocht Luud activiteit en hij werd – nadat hij daartoe een oproep in de Wegwijzer zag – lid van de Straatnamencommissie van de toen nog zelfstandige gemeente Udenhout. Leden van die commissie wezen hem op het Schrijversteam van ’t Schoor. Zo werd hij lid van het Schrijversteam begin 1995 en heeft hij bijgedragen aan het boek “Over d’n Unent”. En Luud is nog altijd lid van het Schrijversteam.


In de ban van lokale geschiedenis

Voor Luud de Brouwer was 1985 een tussenjaar, een jaar tussen het behalen van de lerarenopleiding en de start van de vervangende dienstplicht. Hij begon aan stamboomonderzoek naar zijn uit Moergestel afkomstige familie De Brouwer. En dat greep hem. Hij kon de oude handschriften snel goed lezen en raakte in de ban van al die feitjes en gebeurtenissen en vooral hoe die feitjes en gebeurtenissen in het perspectief van de tijd staan. Hoe gebeurtenissen in de 14de eeuw bepalend kunnen zijn voor het verdere verloop in de eeuwen, of hoe een gebeurtenis in de 18de eeuw is terug te voeren op feiten uit de 14de eeuw. Deze interesse werd na enkele jaren versterkt door het beschikbaar komen van het softwarepakket Hazagoed. Je kon gegevens invoeren in het systeem en dan kon je met Hazagoed tekeningen, plattegronden maken van buurtschappen op verschillende momenten in de tijd. Zo kon je geografische situaties van de 18e eeuw en van de 14e eeuw met elkaar vergelijken. Luud was verloren, hier kwamen passie en ambitie bij elkaar.


Toen hij eenmaal in Udenhout woonde, nam hij een voor Udenhout en Biezenmortel prijzenswaardig besluit. Hij liet Moergestel voor wat het was en hij begon aan de geografische geschiedschrijving van het oude Udenhout en Biezenmortel. Bijna twintig jaar lang heeft hij uit alle mogelijke oude aktes feitjes opgedoken, proberen te situeren in het dorp, ingevoerd in de systemen. Akte voor akte, feitje voor feitje, jaartal voor jaartal, huis voor huis, beetje bij beetje ontstond een rijkdom aan informatie, die nu in 2017 samenkomt in de unieke publicatie “Over ’t Odenhout”. En Luud is nog lang niet klaar. Er zijn nog vele bronnen niet uitgezocht. Maar dat komt later wel, op Wiki en in Unentse Sprokkels.


Werk en hobby waar ook anderen van genieten

Luud de Brouwer werkt intussen bijna 30 jaar op het Regionaal Archief te Tilburg. Hij heeft er altijd in de dienstverlening mogen werken, beginnend met het helpen van bezoekers in de studiezaal en later het nuttig maken van de computer voor de toegankelijkheid van de archiefstukken. Hij is als plaatsvervangend directeur van het Regionaal Archief nog altijd doende met systemen, databases, toegankelijkheid van archieven, klantvriendelijkheid van de programma’s, inventarisaties, ontwikkeling van websites, het opbouwen van een elektronisch depot voor digitale gemeentearchieven, e.d., op zijn werk in Tilburg, maar ook in niet-vanzelfsprekende samenwerkingsverbanden met andere archieven. En hij heeft daarbij een duidelijke filosofie, een heldere leidraad. Archief is er om beschikbaar te zijn, open en toegankelijk. Het archief moet anderen, professionals en amateurs, helpen in hun werk en in hun hobby. Dat moet altijd centraal staan.


Bijna 23 jaar lid van het Schrijversteam

Exact diezelfde filosofie vindt Luud terug in het Schrijversteam van ’t Schoor, productief mooie boeken maken voor een groot publiek. En met de ontwikkeling en verdere uitbouw van Wiki Udenhout zal steeds meer informatie een nog grotere doelgroep bereiken.


Trots

Desgevraagd kan Luud de Brouwer niet zogauw de wow-momentjes noemen die hij bij zijn jarenlange onderzoek toch moet hebben gehad. Maar mooi dat hij zijn trots voor het resultaat niet onder stoelen en banken kan verbergen. Hij is apetrots op de geografische kaart van 1350 van Udenhout en Biezenmortel, die in kleur wordt ingevoegd in het boek “Over ’t Odenhout” en die we om die reden ook afbeelden op deze pagina. Hij vertelt er zichtbaar trots bij dat dit uniek is in Brabant. In Udenhout is de vorming van het dorp ten tijde van het hertogdom Brabant nog altijd zichtbaar. In Udenhout is de boshoevencultuur zichtbaar. En Udenhout is echt het enige Brabantse dorp dat beschikt over zo’n gedetailleerde geologische kaart van 1350. Ook voor Luud is het nog haast ongelooflijk dat er zoveel basisgegevens over Udenhout en Biezenmortel voorhanden zijn.


En gevraagd naar zijn toekomstplannen vertelt Luud heel ontspannen door te willen gaan met het onderzoek, nog meer bronnen toegankelijk maken, nog meer te weten komen over de oudste geschiedenis van Udenhout en Biezenmortel. En dan zijn er “bijvangsten”, zoals de in het dorp merkbare effecten van epidemieën en oorlogen. We mogen de komende jaren derhalve ook nog rekenen op mooie Sprokkels in Unentse Sprokkels, het jaarboek van ’t Schoor.