Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Latere generaties Vos

Ook latere generaties Vos bleven reislustig en taalvaardig: enkele vervulden hun militaire dienstplicht overzee (Ned. Indië), achterkleinzoon Bert, de jongste zoon van Antoon Vos, ging er als leerlooier heen voor zaken en stierf in krijgsgevangenschap (zie hieronder). Zijn zus Regien was missiezuster en vroedvrouw in het toenmalige Tanganyika. Ook de achterkleinkinderen Sjef en Paul, zoons van Sander Vos, werkten gedurende enkele jaren in de tropen, als arts in Ghana resp. Nigeria. De verschillende Vossen trouwden Engelse, Ierse, Franse dames en woonden en werkten in Zwitserland, Frankrijk, Amerika, Engeland, Duitsland, Italië.

Hieronder een foto, gemaakt in 1925, van de kleinkinderen van Willem (W.J.) Vos en R.Helena van der Pluijm.
<beeldbank>006237</beeldbank>

V.l.n.r. (de namen van hun vaders zijn er achter geschreven): Toos (Sander), voor: Tonny (Sjef), achter: Clas (Sander), Wim (Antoon), Charles (Sander), Riet (Sander), Sjef (Antoon), Regien (Antoon), Gon (Sjef), Bert (Antoon), Tilly (Frans), Wim (Sander), Wim (Sjef), Josetta (Sjef), Lex (Sander), Clas (Antoon), Piet (Frans), Sjef (Sander).

  • Bert (Gijsbertus A.J.) vertrok op 27-9-1939 voor zaken naar Soerabaya. Hij was nooit onder dienst geweest, maar toen Nederland met Japan in oorlog kwam, werd hij chauffeur in het leger. Hij werd krijgsgevangen gemaakt en aan de beruchte Birma-spoorlijn tewerkgesteld. Hij overleefde het niet. Zijn familie en verloofde Leny Smeulders ontvingen pas op 16-10-1945 van het Rode Kruis bericht dat hij op 19-4-1943, 24 jaar oud, in het Thaikamp was overleden. Hij is op het "ereveld" in Kanchanaburi, Thailand, begraven.
    <beeldbank>006238</beeldbank> Graf GAJ Vos Kanchanaburi.JPG Kanchanaburi War Cemetery.JPG
  • De jaarlijkse Voetprocessie naar Kevelaer was een belangrijke gebeurtenis bij de familie Vos.
    Wim (W.A.M.) Vos, zoon van Sander, die later de laatste directeur van Willem Vos & Co. zou worden, staat op de foto links hieronder helemaal vooraan, met licht hemd en brede ceintuur, voor de pont over de Maas bij Bergen, op 16-8-1929, op de terugweg van Kevelaer.
    <beeldbank>008836</beeldbank> <beeldbank>008894</beeldbank> <beeldbank>008887</beeldbank>
    Midden en rechts nog twee van de vele Kevelaerfoto's uit de familiealbums Vos, waarop van de laatste generatie bedevaartgangers de dochters Ineke (W.J.M.) en Fieke (J.J.M.) van Sjef Vos met hun opa Antoon (middelste foto helemaal links) en voerman Huibrechts (foto rechts) te zien zijn.

Al in de tijd van Martinus Josephus ging men in Tilburg “ter bedevaart” naar Handel en Kevelaer. In 1892 werd het 250-jarig bestaan van de processie gevierd. Omdat de pelgrimage echter pas vanaf 1737 onder leiding van een geestelijke plaats vond, werd in 1987 nogmaals, nu het "echte" jubileum gevierd.
Advertentie in de Tilburgsche Courant van 23-6-1892. Processie Kevelaar TC 23 juni 1892.jpg

  • Sjef Vos (J.A.W., geb. 29-4-1916) was na zijn studie werktuigbouwkunde in Delft en enkele jaren verblijf in Amsterdam en Krimpen aan den IJssel in 1948 teruggekeerd naar Tilburg, waar hij aan de Goirkestraat 157 in het pand van de Gebr. Driessen, Machinefabriek Vos begon. Dit bedrijf werd later voortgezet aan de Stedekestraat 46.
  • Sjefs dochter Fieke (J.J.M., geb. 23-4-1946) woonde van 1973 tot 1984 op het Goirke aan het Pastoriepad, op een steenworp afstand van de plek waar haar betovergrootvader Martinus Josephus in 1809 geboren werd.


Terug naar Vos, Martinus