Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Langstraatspoorweg Spoorbrug Geertruidenberg

Stationsweg / Bergsedijk, 1886

Spoorbrug gezien vanuit Geertruidenberg vanaf de verkeersbrug

De bouw van de brug duurde van oktober 1885 tot november 1886. De spoorbrug bestond uit twee enkelsporige brugdelen en een dubbelsporige draaibrug. De Langstraatspoorweg was aangelegd als enkelspoor, maar men hield toen rekening met uitbreiding naar dubbelspoor, zodat alle bruggen vooruitlopend hierop in dubbelspoor werden uitgevoerd. De beoogde uitbreiding heeft echter nooit plaatsgevonden. Voor de aanleg van het rangeerterrein en het raccordement (extra spoor) diende de breedte van het water veranderd te worden. Zo werd het Noordergat naar het zuiden verlegd en moest een deel van de vestingwerken van Geertruidenberg afgebroken worden. Tijdens de oorlogshandelingen in 1944 bliezen de terugtrekkende Duitse troepen de brug op. In 1946 was deze voldoende hersteld om goederentreinen te laten rijden. Twee jaar later reden ook weer de vier dagelijkse passagierstreinen. De spoorbrug over de Donge tussen Geertruidenberg en Raamsdonksveer verloor in 1950 haar functie toen het traject werd gesplitst in een westelijke en een oostelijke verbinding, waardoor het spoor tussen Geertruidenberg en Raamsdonk niet meer bereden werd. Vanaf Raamsdonk kon men nog tot 1972 naar ’s-Hertogenbosch en vanaf Geertruidenberg tot 1974 naar Lage Zwaluwe. Aanvankelijk leverden de bestaande vestingwerken rond de stad problemen op bij de aanleg van het spoortraject. Het was logisch dat de stad aangesloten zou worden op de verbinding tussen Raamsdonk en Lage Zwaluwe, maar het verbod om de vestingwerken af te breken en daardoor de stad kwetsbaar te maken voor een mogelijke vijand maakte dat onmogelijk. Uiteindelijk mocht de vesting toch doorsneden worden, omdat aan de stad een verlaagde verdedigingsgraad werd toegekend. Er kwamen een stationsgebouw, twee perrons, een rangeeremplacement, een goederenloods en een spoorhaven. De toegang naar de stad liep via het Stationsplein, het huidige Wilhelminaplein. In 1964 is het station afgebroken.


Informatiebron:

• J. Heijenbrok, I.D. Jacobs, I. Slootweg en G. Steenmeijer, Het Halvezolenlijntje. De Langstraatspoorlijn van Lage Zwaluwe naar ’s-Hertogenbosch 1866-2011 (Utrecht, 2011).

• Marius Broos, “De spoorweg Lage Zwaluwe – ’s-Hertogenbosch”, in Op de Rails, (1999) p. 328-341.

• Jacob, H.S.M. Veen, “Geertruidenberg en Raamsdonksveer aan het spoor”, in De Dongebode, XVII (1991) p. 31-60.

• W. van den Broeke [et al.], J.A. Faber, red., Het spoor – 150 jaar spoorwegen in Nederland (Amsterdam, 1989).

• Stichting BOEG (Stichting tot Behoud van Ons Erfgoed Geertruidenberg).