Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gemeentewapen

Gemeentewapen
Akte waarbij de Hoge Raad van Adel te 's-Gravenhage de stad Tilburg toestemming verleent een wapen te mogen voeren van lazuurblauw met hierin drie gouden burchten. Collectie Regionaal Archief Tilburg.

In 1930 werd bij Koninklijk Besluit het huidige gemeentewapen vastgesteld: ‘In azuur een gevoegde burcht van goud, bestaande uit drie verlichte ronde torens, waarvan de middelste een weinig groter is, gedekt met spitse, van bollen en windvanen voorziene daken en staande binnen een veelhoekige ringmuur van hetzelfde, met poortopening in de schildpunt.’ De kleuren goud en blauw zijn die van het rijkswapen. De oudst bekende afbeeldingen van het wapen komen voor op het oudste zegel van de schepenbank van de heerlijkheid Tilburg en Goirle uit 1453 en op de grote luiklok van de Heikese kerk uit 1653. In 1710 is het schependomszegel vanwege verkoop van de heerlijkheid aan de prins Wilhelm VIII landgraaf von Hessen-Kassel gewijzigd en in 1754 nogmaals, toen de heerlijkheid in handen kwam van de graaf van Hogendorp van Hofwegen. Dit zegel werd gebruikt tot de oprichting van het Koninkrijk Holland in 1810. Bij besluit van de Hoge Raad van Adel in 1817 werd voor de gemeente Tilburg het gebruik van haar wapen bevestigd, echter de vormgeving was in de loop der jaren veranderd in drie naast elkaar staande torens. De gemeente Tilburg hanteert sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een niet officieel gestileerd gemeentewapen, ontworpen door Theo Glas.