Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Driehuizendijk (Tilburg)

Stadsdeel: Zuid
Wijknaam: Groenewoud
Datum besluit: B & W 28 augustus 1941/Uitg. 28 februari 1951
Jaar: 1909


De landweg lopende van de Leijweg af, tegenover de brug naar het Leijpark, in zuidoostelijke richting tot de grensscheiding met de gemeente Hilvarenbeek.

Herkomst

25810.jpg


De Driehuizendijk in 1920, waar thans het (>) Leijpark is.

De boerderij was aanvankelijk bestemd als 'theeschenkerij'

in het nieuw aan te leggen park.



Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 vinden we de plaatsaanduiding Driehuise en de Driehuisen Dyk als voortzetting van de tegenwoordige Groenstraat. Deze dijk over de Leij is in onze eeuw onderbroken door de aanleg van het Leijpark. Het groepje boerderijen De Driehuizen treffen we al in de 17e eeuw in de archieven aan. In 1657 wordt de Driehuysendijck genoemd, in 1681 nader bepaald als op Loven aen de Driehuysendijck. De kaart van J.F. Hutten uit 1835 heeft De Drie Huizen voor het groepje huizen, evenals de kaart van A. Arts uit ca. 1870 (Driehuizen). Bovendien heeft Arts ten zuiden daarvan nog de plaatsaanduiding Driehuische Weiden. De naam Driehuise staat ook op de kaart van Zijnen in het driehoekige grensgebied bij Udenhout, dat op de kaart van A. Arts ca. 1870 overigens Hamershoek heet.



In verband met de aanleg van de Ringbaan-Zuid en het Leijpark kwam een groot deel van de Driehuizendijk te vervallen. Driehuizendijk 2 was een boerderij, bewoond door de familie Priems. Na de aanleg van het Leijpark in 1939 werd de boerderij verbouwd tot theeschenkerij, en kreeg toen als adres Leijpark 2. Al in 1941 werd deze theeschenkerij gesloopt.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).