Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Doctor Cuypershof (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Gasthuisstraat
Datum besluit: B & W 30 maart 1928 en 3 juli 1928
Jaar: 1928



Het plein met de drie uitmondingsstraten, gelegen tusschen de Philips Vingboonsstraat, het Alaert van Hamelplein, de Jan Heijnsstraat, de Alleenhouderstraat, de Arent van 's-Gravesandestraat en het Pieter Postplein.


Drcuijpershof.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

654.jpg



De door dr. Petrus Cuypers in 1897

ontworpen Noordhoekse kerk. Foto 1905.


Dr. Petrus Josephus Hubertus Cuypers werd geboren te Roermond op 16 mei 1827. Hij studeerde te Antwerpen bij de Franse bouwmeester en schrijver Viollet-le-Duc, een groot bewonderaar van de gotiek, en vestigde zich in 1850 als architect te Roermond, waar hij in 1852 een atelier voor christelijke sierkunst opende. In 1865 verhuisde hij naar Amsterdam. Hij bouwde meer dan tachtig kerken, onder andere de St. Catharina te Eindhoven, de St. Lambertus te Veghel, de St. Barbara te Breda, de St. Willibrordus en St. Magdalena te Amsterdam en de St. Vitus te Hilversum.

Tot zijn grootste en fraaiste kerken mag ook de in 1975 gesloopte Tilburgse H. Hart-kerk gerekend worden. Op 11 april 1897 werd de eerste steen van deze Noordhoekse kerk gelegd. Oorspronkelijk wilde Cuypers ook nog een 95 m hoge toren aan de westzijde van de kerk bouwen, maar deze is er nooit gekomen. Zijn zoon Jos. Cuypers heeft de kerk uiteindelijk in 1931 geheel afgebouwd. Zijn neef Eduard Cuypers bouwde de Korvelse kerk. Cuypers, die ook als archeoloog een grote vermaardheid kreeg, bouwde verder nog het Rijksmuseum en het Centraalstation te Amsterdam. Hij overleed te Roermond op 3 maart 1921.



Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).