Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Daniël de Brouwerstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Zuid
Wijknaam: Buitengebied Zuid-West
Datum besluit: B & W 5 april 1985
Jaar: 1985


De straat lopende vanaf de Bredaseweg zuidwaarts tot de Oude Rielsebaan.

Herkomst

10818.jpg


Juvenaat Mariahof aan de Daniël de Brouwerstraat in 1958.


Daniël de Brouwer werd geboren te Hoogeloon op 7 februari 1674. Aanvankelijk was hij koster aan het Mariaheiligdom van Meerveldhoven (N.Br.) en hij vertrok met twee metgezellen, Petrus Teurlings uit Tilburg en Petrus Moeskops uit Eindhoven, op verzoek van de rector van Handel naar het Mariaoord te Handel om daar diensten te gaan verrichten. Zij leefden aldaar als kluizenaars naar de strenge Derde-Orderegel van Sint Franciscus. Na 20 jaar verhuisden zij noodgedwongen naar het Land van Ravenstein, waar vrijheid van godsdienst was. Op de grens van Handel bouwden zij in Boekel (> Boekelstraat) het huis Padua. De Brouwer was nog drie jaar overste van zijn broeders. Hij overleed op 25 juni 1745.


De broeders gingen zich wijden aan de verzorging van krankzinnigen, en Huize Padua groeide uit tot een grote inrichting. In 1904 werd Huize Assisië te Udenhout voor de zwakzinnigenzorg geopend en in 1937 Mariahof aan de Bredaseweg te Tilburg. Tot het begin van de Tweede Wereldoorlog was het een juvenaat. Het werd door de Duitsers gevorderd en na de oorlog werd het van 1945 tot december 1953 tijdelijk als sanatorium De Klokkenberg ingericht. Daarna werd er de zwakzinnigeninrichting Amarant in gevestigd. De Broeders Penitenten hebben in 1968 hun zes inrichtingen ondergebracht in de Daniël de Brouwerstichting, genaamd naar de stichter van de congregatie, om zodoende in deze naam het werk van de broeders te laten voortbestaan. Het centrum van de congregatie is gelegen aan de Bredaseweg 568 naastAmarantwaar ook het bestuur van de stichting is gevestigd.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).