Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Burgemeester Damsstraat (Tilburg)

Stadsdeel: West
Wijknaam: Zorgvlied
Datum besluit: B & W 14 januari 1954
Jaar: 1933



De straat lopende vanaf de Burgemeester Suijsstraat, ten westen van de Ringbaan-West, in zuidelijke richting tot het Burgemeester van de Mortelplein.


Burgemeesterdamsstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

10423.jpg


Pension Mariëngaarde aan de Burgemeester Damsstraat in 1938.



Willebrordus Antonius Dams werd geboren te Tilburg en aldaar gedoopt op 24 november 1765, als zoon van Petrus Ludovicus Dams en Gerarda Hensen. Dams was baaifabrikant en heeft tijdens de Bataafse Republiek en de Franse overheersing verschillende magistraatsfuncties bekleed. Hij werd door de Tilburgse bevolking op 21 juni 1795 in de Heikese kerk tot lid van de Municipaliteit (gemeentebestuur) gekozen. In 1796 werd hij door de Raad van Brabant vervolgd wegens verstoring van een kiesvergadering. Op 2 augustus 1797 werd hij gekozen tot plaatsvervangend afgevaardigde voor Tilburg in de Tweede Nationale Vergadering, die op 1 september 1797 bijeenkwam. Op 1 januari 1798 volgde zijn benoeming tot representant. Hij had zitting tot de Omwenteling van 12 juni 1798. In 1803 is hij weer terug in Tilburg en dan volgt zijn benoeming door het Departementaal Bestuur van Braband tot schout-civiel van Tilburg en GoirIe. Hij bleef dit tot de instelling van het Vredegerecht in juni 1811 en werd toen waarnemend griffier.


Bij keizerlijk decreet gedateerd St. Cloud 15 november 1811 werd hij benoemd tot maire (burgemeester) van de stad, als opvolger van zijn overleden zwager Martinus van Dooren. Hij werd geïnstalleerd op 1 februari 1812. Met de nederlaag van de Fransen bij Waterloo (1815) was zijn politieke loopbaan voorlopig teneinde en ging hij zich weer geheel aan zijn fabriek wijden. Eerst in 1823 zien we hem weer terug in het openbare leven, nu als plaatsvervangend Vrederechter, een functie welke hij blijft behouden ook nadat hij bij K. B. van 25 december 1826 benoemd is tot secretaris van Tilburg als opvolger van de als zodanig geschorste Charles Dierckens, die zijn ambt op een ergerlijke manier verwaarloosde. In 1832 vraagt Dams eervol ontslag als secretaris wegens verslechtering van zijn gezichtsvermogen. Als de koning hem op 25 februari 1832 dit ontslag verleent, wordt Dams op eigen verzoek door de gemeenteraad benoemd tot provisioneel stedelijk ontvanger in plaats van A.J. Verbunt, die door Gedeputeerde Staten wegens grove nalatigheid als zodanig was geschorst.


In 1830 vinden we hem tevens als kerkmeester van de parochie 't Heike genoemd. Volgens een beschrijving had hij bruine ogen, haar en wenkbrauwen en was hij pokdalig van aangezicht. Op 2 mei 1803 was hij gehuwd met Cornelia Johanna Antonia Verbunt; hij had bij haar tien kinderen. Zij woonden op de Heuvel ter plaatse ongeveer tussen de kerk en de Veemarktstraat. In 1840 was hij eervol ontslagen als ontvanger. Dams stierf te Tilburg op 16 maart 1846.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).