Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Broekstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oost
Wijknaam: Moerenburg
Datum besluit: B & W 9 januari 1985
Jaar: 1909



De straat lopende vanaf de grensscheiding met de gemeente Berkel-Enschot, ten zuiden van de Oisterwijksebaan, zuidwestwaarts, daarna noordwaarts tot de Oisterwijksebaan.


Broekstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

16718.jpg



Broekstraat 5 in 1978.

Broek is een algemeen voorkomende naam voor laag, moerassig (wei)land. In de late middeleeuwen liep de Broekstraat naar de Broekzijde in de beemden langs de Leij. Het zijn onder andere de beemden Qualenbeempt, de Vriesenbeempt, Gheyningenbeempt, Crattenbeempt en Beckersbeempt, die doorsneden werden door de hoger gelegen wegen zoals de Heystmansdyck en de Pastoorsdyck. In 1426 vinden we een vermelding van land aen die broecside nyet verre s persoenswonige van Tilborch (dit is de woning van de pastoor, huize Moerenburg) en in 1519 de beempt Scippershof aen die broecksijde.

De straatnaam vinden we voor het eerst in 1568: te Loven aen de Broeckstraat. In 1613 ligt er een huys aen de Broeckstraat bij de Swartrijt. Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 heet de weg nog Moerstraat, beginnende bij de Pastoors Dyk en doorlopend op het grondgebied van Enschot bij de Sandstraat. In het boekje de Verdeeling van de Tienden uit 1778 is er sprake van de Broek-straat. Op de kadasterkaart van 1832 vinden we Broekstraat als gebiedsaanduiding en als straat, beginnende bij de Handwijzer aan de Weg van Tilburg naar Oisterwijk.

Ook op de kaart van A. Arts uit ca. 1870 loopt de Broekstraat vanaf de Weg van Tilburg naar Oisterwijk over de Zwartrijt naar Berkel, en is het de benaming voor het gebied ten zuiden van deze weg. De Broekstraat komt voor in de Legger van wegen en voetpaden, door de gemeenteraad op 7 november 1872 vastgesteld.



Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).