Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Boxmeerpad (Tilburg)

Stadsdeel: Reeshof
Wijknaam: Gesworen Hoek
Datum besluit: B & W 9 januari 1985
Jaar: 1985


Het pad lopende vanaf het Bakkumpad zuidoostwaarts, daarna oostwaarts tot de Boxmeerstraat. (Fietspad.)

Herkomst

Gemeente, gelegen in het Land van Cuijk, in het noordoosten van de provincie Noord-Brabant, aan de Maas. Boxmeer heette aanvankelijk Mneer. In de 13e eeuw was Jan Boc heer van dit dorp. Aldus werden dorpsnaam en naam van de heer verenigd tot Bocsmeer. De huidige gemeente Boxmeer is in 1998 ontstaan door samenvoeging van de bestaande gemeenten Boxmeer en Vierlingsbeek. Eerder al (in 1994) was de gemeente Oeffelt toegevoegd aan Boxmeer.

Boxmeer bestaat uit de dorpen Beugen, Boxmeer, Groeningen, Holthees, Maashees, Oeffelt, Overloon, Rijkevoort (> Rijkevoortstraat), Sambeek (> Sambeekerf), Vierlingsbeek en Vortum-Mullem. Boxmeer is 115,37 km2 groot en heeft (in 2007) 28.716 inwoners.


Boxmeer was tot 1794 de hoofdplaats van de Baronie van Boxmeer, dat een soevereine heerlijkheid was.De staatkundige situatie van deze heerlijkheid is enigszins vergelijkbaar met die van het Graafschap Megen (> Megenstraat) en het Land van Ravenstein (> Ravensteinerf). Omdat de Baronie van Boxmeer buiten de Republiek der Verenigde Nederlanden viel, was het gedurende de Generaliteitsperiode (1648-1794) een toevluchtsoord voor katholieken. In 1794 werd het gebied ingelijfd bij Frankrijk, en in 1800 werd het een deel van de Bataafse Republiek. In 1815 werd Boxmeer definitief een deel van het Koninkrijk der Nederlanden.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.