Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Beek van, Joannes Martinus

Joannes Martinus (Jan) van Beek
1944 Beek van, Jan ovl..jpg
Jan van Beek
Geboortedatum 06-09-1914
Geboorteplaats Oirschot
Woonplaats Oirschot
Beroep landbouwer
Overlijdensdatum 22-04-1944
Plaats van overlijden Riel
Bijzonderheden Moord (Revolverschot werd hem fataal. )

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken. Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende situaties. Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

  • Jan van Beek is een van hen. Hij overleed op 29- jarige leeftijd, doodgeschoten met als melding op rapport van overlijden: moord.
Bidprentje Jan van Beek


Achtergrond

Jan, Joannes Martinus van Beek (*06-09-1914 – † 22-04-1944 Riel). Hij is de zoon van Jan van Beek (*1880 - † 1934) en Theodora van de Loo (* 1879 - † 1966) beiden landbouwers te Oirschot. Jan van Beek, hun zoon, werd doodgeschoten.

Joannes Martinus van Beek staat in geboorte- en overlijdensakte zonder h geschreven en op het bidprentje met h dus Johannes.

Gebeurtenis

Oorlogsgeweld Riel

Jan was met nog twee Tilburgers op 22 april 1944 op weg gegaan naar Baarle-Nassau voor de mogelijke aankoop van een maaimachine. Op de terugweg besloten ze, omdat er toen een harde wind waaide, om de spoorwegovergang tussen Baarle Nassau en Alphen te volgen en zo verder te fietsen.

  • Ze waren in de buurt van schijnvliegveld “De Kiek” SF37 Kamerun liggend tussen Riel en Alphen. Daar passeerden zij een Duitse schildwacht die er meerdere waren rond dat schijnvliegveld blijkt ook uit het filmpje met uitleg, dat door Goolse Geheimen wordt verteld.

Schijnvliegveld de Kiek, verteld door Goolse Geheimen

Jan van Beek reed achteraan in het rijtje van drie en werd door een van de Duitse schildwachten bij dit schijnvliegveld tussen Riel en Alphen, na mogelijk eerst waarschuwingsschoten te hebben gelost, doodgeschoten. Naar later bleek was hij in het hoofd getroffen. Zij reden met z’n drieën in verboden gebied en zouden het eerste stopteken genegeerd hebben.

De andere 2 fietsers werden gevangen genomen en enkele maanden later veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf. Met behulp van een advocaat wisten zij hun straf te ontlopen.

Bronnen

Literatuur

J. v. Gils en K. Geerts:“Slach†offers van Alphen en Riel"