Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Udenhoutse Broeder: verschil tussen versies

 
 
(6 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Dit vermaarde broodgebak wordt volgens een oud recept alleen vervaardigd bij bakkerij Besselink in de Slimstraat in [[Udenhout]]. De naam ‘broeder’ ontstond volgens Besselink waarschijnlijk in de tijd van de gilden. Om lid of broeder te worden van een bakkersgilde werd een meesterproef afgelegd. Kon men een goede ‘broeder’ bakken dan werd men als ‘meesterbakker’ toegelaten. In die zin is het logo met een monnik enigszins misleidend. De ingrediënten zijn onder meer amandelspijs, appel, kaneel, stroop, krenten en rozijnen. Besselink gebruikt officieel de naam Brabantse Broeder, maar in de regio is de lekkernij vooral bekend als Udenhoutse Broeder. Deze naam wordt sinds 1982 door het Genootschap van de Udenhoutse Broeder ook jaarlijks gegeven aan een persoon uit Udenhout of Biezenmortel die zich verdienstelijk heeft gemaakt met vrijwilligerswerk.[[Category:Tilburgs Lexicon]]
+
Dit vermaarde broodgebak wordt volgens een oud recept van bakker Pieter van Dam alleen vervaardigd bij bakkerij Besselink in de Slimstraat in [[Udenhout]], die de bakkerij van Pieter van Dam voortzette. De naam ‘broeder’ ontstond volgens Besselink waarschijnlijk in de tijd van de gilden. Om lid of broeder te worden van een bakkersgilde werd een meesterproef afgelegd. Kon men een goede ‘broeder’ bakken dan werd men als ‘meesterbakker’ toegelaten. In die zin is het logo met een monnik enigszins misleidend. De ingrediënten zijn onder meer amandelspijs, appel, kaneel, stroop, krenten en rozijnen. Bakkerij Besselink gebruikt tegenwoordig officieel de naam Brabantse Broeder, maar in de regio is de lekkernij vooral bekend als Udenhoutse Broeder. Deze naam wordt sinds 1982 door het Genootschap van de Udenhoutse Broeder ook jaarlijks gegeven aan een persoon uit Udenhout of Biezenmortel die zich verdienstelijk heeft gemaakt met vrijwilligerswerk.
 +
 
 +
[[Categorie:Udenhouts_kookboek]]

Huidige versie van 7 okt 2021 om 13:38

Dit vermaarde broodgebak wordt volgens een oud recept van bakker Pieter van Dam alleen vervaardigd bij bakkerij Besselink in de Slimstraat in Udenhout, die de bakkerij van Pieter van Dam voortzette. De naam ‘broeder’ ontstond volgens Besselink waarschijnlijk in de tijd van de gilden. Om lid of broeder te worden van een bakkersgilde werd een meesterproef afgelegd. Kon men een goede ‘broeder’ bakken dan werd men als ‘meesterbakker’ toegelaten. In die zin is het logo met een monnik enigszins misleidend. De ingrediënten zijn onder meer amandelspijs, appel, kaneel, stroop, krenten en rozijnen. Bakkerij Besselink gebruikt tegenwoordig officieel de naam Brabantse Broeder, maar in de regio is de lekkernij vooral bekend als Udenhoutse Broeder. Deze naam wordt sinds 1982 door het Genootschap van de Udenhoutse Broeder ook jaarlijks gegeven aan een persoon uit Udenhout of Biezenmortel die zich verdienstelijk heeft gemaakt met vrijwilligerswerk.