Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Monument koning Willem II: verschil tussen versies

 
(7 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Koning [[Willem II, Koning (Den Haag 1792 – Tilburg 1849)|Willem II]] overleed op 17 maart 1849 in zijn oude paleis aan de Nieuwendijk (Bisschop Zwijsenstraat), de latere hoek Paleisstraat-Monumentstraat. Dit herenhuis werd in 1873 afgebroken. Op die plaats werd in 1874, 25 jaar na de dood van de koning, een monument onthuld. Deze gedenknaald, ontworpen door [[Hendrik van Tulder]], was uitgevoerd in escauzijnse hardsteen, was 12,8 meter hoog, en woog negentigduizend kilo. Het marmeren portret-medaillon van koning Willem II was een ontwerp van Jozef Geefs. In 1933 werd het monument twaalf meter verplaatst in verband met de reconstructie van de (Oude) Markt en de toenmalige Paleisstraat. In 1968 vond er weer een reconstructie plaats, nu in verband met de aanleg van het Stadhuisplein en de verbreding van de rijweg. De gedenknaald werd afgebroken en daarbij onherstelbaar beschadigd. In 1987 werd op initiatief van [[Juniorkamer Hart van Brabant]] een eigentijds gedenkteken, een tien meter hoge obelisk met de oude marmeren beeldenaar van koning Willem II, dicht bij de oude plaats onthuld. Het ontwerp was van Ton Buijnsters. De spits en twee marmeren platen van het oude monument worden bewaard door [[Stadsmuseum Tilburg]].
+
<foto><beeldonline>e96425cf-4fe7-4e83-a379-dd26da4d1622</beeldonline></foto><foto><beeldonline>dc2acc56-19ee-424b-9c2c-83622d6a888c</beeldonline></foto>[[Willem II (koning)|koning Willem II]] overleed op 17 maart 1849 in zijn oude paleis aan de Nieuwendijk (Bisschop Zwijsenstraat), de latere hoek Paleisstraat-Monumentstraat. Dit herenhuis werd in 1873 afgebroken. Op die plaats werd in 1874, 25 jaar na de dood van de koning, een monument onthuld. Deze gedenknaald, ontworpen door [[Hendrik van Tulder]], was uitgevoerd in escauzijnse hardsteen, was 12,8 meter hoog, en woog negentigduizend kilo. Het marmeren portret-medaillon van koning Willem II was een ontwerp van Jozef Geefs.  
  
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
+
<foto><beeldonline>dfc618ff-ca65-09db-d629-766019693e96</beeldonline></foto>In 1933 werd het monument twaalf meter verplaatst in verband met de reconstructie van de (Oude) Markt en de toenmalige Paleisstraat. In 1968 vond er weer een reconstructie plaats, nu in verband met de aanleg van het Stadhuisplein en de verbreding van de rijweg. De gedenknaald werd afgebroken en daarbij onherstelbaar beschadigd.
 +
 
 +
In 1987 werd op initiatief van [[Junior Kamer Hart van Brabant|Juniorkamer Hart van Brabant]] een eigentijds gedenkteken, een tien meter hoge obelisk met de oude marmeren beeldenaar van koning Willem II, dicht bij de oude plaats onthuld. Het ontwerp was van Ton Buijnsters. De spits en twee marmeren platen van het oude monument worden bewaard door [[Stadsmuseum Tilburg]].
 +
 
 +
==Zie ook==
 +
[[Sterfhuis koning Willem II]]
 +
 
 +
==Het Geheugen van Tilburg==
 +
* [https://www.geheugenvantilburg.nl/page/12127/monument-gedenknaald-koning-willem-ii Monument koning Willem II]
 +
 
 +
[[Categorie:Monumenten_Tilburg]]

Huidige versie van 13 aug 2021 om 11:00

koning Willem II overleed op 17 maart 1849 in zijn oude paleis aan de Nieuwendijk (Bisschop Zwijsenstraat), de latere hoek Paleisstraat-Monumentstraat. Dit herenhuis werd in 1873 afgebroken. Op die plaats werd in 1874, 25 jaar na de dood van de koning, een monument onthuld. Deze gedenknaald, ontworpen door Hendrik van Tulder, was uitgevoerd in escauzijnse hardsteen, was 12,8 meter hoog, en woog negentigduizend kilo. Het marmeren portret-medaillon van koning Willem II was een ontwerp van Jozef Geefs.

In 1933 werd het monument twaalf meter verplaatst in verband met de reconstructie van de (Oude) Markt en de toenmalige Paleisstraat. In 1968 vond er weer een reconstructie plaats, nu in verband met de aanleg van het Stadhuisplein en de verbreding van de rijweg. De gedenknaald werd afgebroken en daarbij onherstelbaar beschadigd.

In 1987 werd op initiatief van Juniorkamer Hart van Brabant een eigentijds gedenkteken, een tien meter hoge obelisk met de oude marmeren beeldenaar van koning Willem II, dicht bij de oude plaats onthuld. Het ontwerp was van Ton Buijnsters. De spits en twee marmeren platen van het oude monument worden bewaard door Stadsmuseum Tilburg.

Zie ook

Sterfhuis koning Willem II

Het Geheugen van Tilburg