Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Leuteren: verschil tussen versies

 
Regel 1: Regel 1:
Het alom bekende carnavalsevenement ‘tonpraoten’ wordt in Tilburg ‘leuteren’ genoemd. In café De Fijnproever aan de Bredaseweg werd in 1973 de eerste, toen nog interne tonpraotavond georganiseerd voor leden van carnavalsvereniging De [[Fènpruuvers]]. Dit is te beschouwen als het begin van het leuteren door ‘leuterèèrs’ in Tilburg. In 1974 werd in de [[Nieuwe Koninklijke Harmonie voor]] de eerste keer een stedelijk en openbaar leuterconcours gehouden. Hieraan werd vooral deelgenomen door leden van de Fènpruuvers en door Goirlenaren. Onder hen bevond zich Jan van Heijst, die in 1976 het eerste ‘officiële’ leuterconcours won. Het evenement werd verplaatst naar de [[Stadsschouwburg]], waar elk jaar wordt gestreden om de titel Opperleuterèr van Tilburg. Hierbij nemen de deelnemers plaats in een ton en geven een humoristische toespraak in het Tilburgse dialect over al dan niet actuele gebeurtenissen in de stad. De absolute grootmeester in deze discipline was Frans [[Verbunt]], die het evenement negen keer won.[[Category:Tilburgs Lexicon]]
+
Het alom bekende carnavalsevenement ‘tonpraoten’ wordt in Tilburg ‘leuteren’ genoemd. In café De Fijnproever aan de [[Bredaseweg]] werd in 1973 de eerste, toen nog interne tonpraotavond georganiseerd voor leden van carnavalsvereniging De [[Fènpruuvers]]. Dit is te beschouwen als het begin van het leuteren door ‘leuterèèrs’ in Tilburg. In 1974 werd in de [[Nieuwe Koninklijke Harmonie voor]] de eerste keer een stedelijk en openbaar leuterconcours gehouden. Hieraan werd vooral deelgenomen door leden van de Fènpruuvers en door Goirlenaren. Onder hen bevond zich Jan van Heijst, die in 1976 het eerste ‘officiële’ leuterconcours won. Het evenement werd verplaatst naar de [[Stadsschouwburg]], waar elk jaar wordt gestreden om de titel Opperleuterèr van Tilburg. Hierbij nemen de deelnemers plaats in een ton en geven een humoristische toespraak in het Tilburgse dialect over al dan niet actuele gebeurtenissen in de stad. De absolute grootmeester in deze discipline was Frans [[Verbunt]], die het evenement negen keer won.
 +
 
 +
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 1 feb 2012 om 15:07

Het alom bekende carnavalsevenement ‘tonpraoten’ wordt in Tilburg ‘leuteren’ genoemd. In café De Fijnproever aan de Bredaseweg werd in 1973 de eerste, toen nog interne tonpraotavond georganiseerd voor leden van carnavalsvereniging De Fènpruuvers. Dit is te beschouwen als het begin van het leuteren door ‘leuterèèrs’ in Tilburg. In 1974 werd in de Nieuwe Koninklijke Harmonie voor de eerste keer een stedelijk en openbaar leuterconcours gehouden. Hieraan werd vooral deelgenomen door leden van de Fènpruuvers en door Goirlenaren. Onder hen bevond zich Jan van Heijst, die in 1976 het eerste ‘officiële’ leuterconcours won. Het evenement werd verplaatst naar de Stadsschouwburg, waar elk jaar wordt gestreden om de titel Opperleuterèr van Tilburg. Hierbij nemen de deelnemers plaats in een ton en geven een humoristische toespraak in het Tilburgse dialect over al dan niet actuele gebeurtenissen in de stad. De absolute grootmeester in deze discipline was Frans Verbunt, die het evenement negen keer won.