Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dooren en Dams, Van

Deze fabriek is onderzocht door Eras, George en bewerkt door Wiki Seebregts Hans


Dooren en Dams, Van
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Korvel 8, later Korvelplein 8
Datum oprichting 1783
Datum opheffing 1972
Eigenaars / oprichters Martinus van Dooren en zijn zwager Gerardus Dams
Opvolging Pieter en Ludovicus van Dooren (zonen Martinus) én Gerardus Dams
Familieverbanden Martinus was gehuwd met de zus van medeoprichter Gerardus.
Innovatieve aspecten In 1809 was het de eerste fabriek met een spinmachine van Cockerill uit Verviers, aangedreven door een rosmolen.

Algemene omschrijving

Media Not found

In 1783 trouwde Martinus van Dooren met Adriana Dams, waarmee de grondslag werd gelegd voor de textielfirma Van Dooren & Dams.

In 1783 richtte hij met zijn zwager en compagnon Gerardus Dams de firma M.C. van Dooren & Co op aan de Nieuwendijk (Bisschop Zwijsenstraat). Hier beschikte men in 1809 als eerste in Tilburg over spinnerijmachines die werden aangedreven door paarden. Het was de eerste fabriek met een spinmachine van Cockerill uit Verviers, aangedreven door een rosmolen. Na Martinus’ dood in 1811 werd de zaak voortgezet door zijn zonen Pieter en Ludovicus én Gerardus Dams. Gerardus Dams overleed in 1817 en omdat hij geen mannelijke erfgenamen had, verdween deze familie uit het bedrijf. De beide broers besloten tot een modernisering van het bedrijf. Besloten werd om de oude windvolmolen op de Hoeven te slopen en schaften nog 3 spinmachines met een paardencarousel aan. In 1821 overleed Louis en bleef Adriana van Dooren-Dams als eigenaresse en haar zoon Pieter als directeur over. Van 1811 tot 1826 was de leiding in handen van Pieter. De jaren 1824-1826 vormen een belangrijke overgangsperiode. In 1824 trok Dams zich totaal terug uit de firma. 1824 was de firma Van Dooren & Dams de derde grote wollenstoffenfabriek, gerekend naar de productie-capaciteit van Tilburg.

Ergens in 1825 viel het besluit in de familie Van Dooren dat Pieter zelfstandig een lakenvolderij en wolspinnerij op Broekhoven zou gaan oprichten. Pieter trad uit de firma en startte zelfstandig de Wolspinnerij Pieter van Dooren die bestaan heeft van 1925 tot 1975. De fabriek groeide uit tot één der grootste Tilburgse textielbedrijven, en in 1860 werd een villa bij het complex gebouwd. Van Dooren & Dams had altijd grote overheidsorders, zoals uniformstoffen voor het (koloniale) leger en postbodes. Hierdoor kon het bedrijf ook in moeilijke (crisis-)jaren overleven. Maar in de jaren zestig kwam ook hier de concurrentie uit de lage-lonenlanden hard aan. n 1960 werd een reorganisatie doorgevoerd waarbij 85 mensen werden ontslagen, overeenkomend met een kwart van het personeel. In 1972 ging de fabriek dicht, waarbij de laatste 13 werknemers werden ontslagen. Het bedrijfscomplex werd gesloopt, met uitzondering van een fabriekshuis uit 1839. Dit witte pand aan het Korvelplein werd aangemerkt als rijksmonument en biedt nu onderdak aan een apotheek.

In 1871 werd Van Dooren & Dams verplaatst naar Korvel (Korvelplein) waar het de bedrijfspanden en het machinepark van J.N. Diepen & Co (Gebroeders Diepen) overnam. Het complex kreeg in de loop der tijd diverse uitbreidingen.

Gezinskaarten

  • Interne link naar gezinskaart

Stamboom Martinus van Dooren.jpg

Opmerkingen

Ondertekenaar van de petitie aan de politiek d.d. 30 juni 1883 over het behoud van tarieven tegen dumpen van de overproductie in het buitenland op de Nederlandse markt.

Bronnen

  • Dr.H.A..Muntjewerff Wolspinnerij Pieter van Dooren 1826-1975

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Het Geheugen van Tilburg