Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Postelse Hoeflaan (Tilburg)

Stadsdeel: West
Wijknaam: Het Zand
Datum besluit: B & W 25 oktober 1973
Jaar: 1957



De straat lopende vanaf de Rueckertbaan, ten westen van de Reitse Hoevenstraat, zuidwaarts, tot de spoorweg Tilburg-Breda.


Postelsehoeflaan.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

28885.jpg


De Postelse Hoeflaan met de kerktoren ´Magere Josje´ in 1964.


De norbertijnenabdij in het gehucht Postel van de Belgische gemeente Mol, werd omstreeks 1135 gesticht als een van de abdij van Floreffe afhankelijke priorij. In 1621 werd zij tot abdij verheven. De abdij van Postel had in het huidige Noord-Brabant vele bezittingen, onder andere te Tilburg. Daar lag in 1436 20 lopenselant geheyten die hoeve van Postel in Westilborch aen dat Creyeven. In 1455 wordt er aent Creyeven aen die Creyevensche straet (> Kraaivenstraat) die Postelsche hoeve genoemd. In 1519 vinden we de volgende omschrijving: Heyvelt in prochie van Venloon aen de Clockenberch tusschen erfs. Peter Priems deen syde en tusschen erfs. (etc.)Heren van Postel. D. Zijnen heeft op zijn kaart van 1760 de Postelsche Hoef gesitueerd op de plaats waar de Tongerlose Hoef (> Tongerlose Hoefstraat) zich bevindt. Dit is dus niet juist. Hij heeft wel een Postel straat als zijweg van de straat die Kraye Ven heet.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).