Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Friezenlaan (Tilburg)

Stadsdeel: West
Wijknaam: Zorgvlied
Datum besluit: B & W 28 mei 1968
Jaar: 1968



De straat, lopende vanaf de Vierwindenlaan, tegenover de Zouavenlaan, noordwestwaarts, tot de Bredaseweg, tegenover de Hogeschoollaan.


Friezenlaan.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

437.jpg


Het Zwembad aan de Friezenlaan in 1962.

De Romeinse schrijvers Tacitus en Plinius maakten het eerste melding van de Friezen. Het waren Germaanse volksstammen die van oorsprong vermoedelijk afkomstig waren uit de streek van de Beneden-Weser en die zich omstreeks de 5e eeuw v. Chr. via Drenthe naar de kuststreken en de eilanden hebben verspreid. In de 7e en 8e eeuw bewoonden de Friezen de gehele kust van Cadzand tot aan de Weser. Ze hebben zich het best kunnen handhaven in de-huidige provincie Friesland. Doordat zij hun eigen Friese taal hebben weten te behouden naast het Nederlands, zijn thans ca. 300.000 Friezen tweetalig.

Sinds 1 januari 1997 is Fryslân de officiële benaming voor de provincie Friesland. Het Frysk (Fries) wordt in Nederland als een officiële taal erkend, waardoor deze taal in Friesland (naast het Nederlands) gebruikt wordt in overheidsdocumenten, de rechtspraak, het onderwijs en de media.

Behalve Frysk worden er in Fryslân ook Nedersaksische dialecten gesproken. In de gemeenten waar het Frysk de officiële voertaal is (Tytsjerksteradiel, Ferwerderadiel, Boarnsterhim en Littenseradiel) worden de plaatsnamen in het Frysk geschreven. In de andere delen van Fryslân worden ook de Nederlandse benamingen gebruikt.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.