Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Straatnamen en de Universiteit van Tilburg

BalkTiu.jpg

De straatnamen van een stad zeggen iets over haar geschiedenis en identiteit. Zo heeft Tilburg uiteraard een Textielplein met daaromheen straten die verwijzen naar de periode waarin Tilburg te boek stond als de ‘Wolstad’. Zeker honderd straatnamen verwijzen naar het katholieke karakter van de gemeente met heiligen, bedevaartsoorden en vele namen van fraters, paters, pastoors, kapelaans, dekens (geen wollen), bisschoppen, kardinalen en pausen.

Hogeschoollaan

De verwijzingen naar het bestaan van een universiteit in Tilburg zijn minder talrijk. Uiteraard is daar de Hogeschoollaan jarenlang het officiële adres van de universiteit. Recent is ook de Universiteitslaan aan de plattegrond toegevoegd: de promenade tussen de Hogeschoollaan en de Warandelaan. De Academielaan, een eind verderop richting het centrum, verwijst naar de vele academies voor hoger beroepsonderwijs in de stad, thans vooral van Fontys en Avans.

Gezichtsbepalende hoogleraren

In 1960 - toen al bekend was dat de universiteit naar de huidige campus zou verhuizen - vernoemde de gemeente Tilburg vier straten naar gezichtsbepalende rectoren magnifici: Goosens, Gimbrère, Cobbenhagen en Verberne. Naar de in 2001 overleden oud-rector De Moor werd reeds in 2008 het plein aan de nieuwe oostkant van de campus vernoemd.

Economen, juristen en ingenieurs

In 1960 kregen enkele straten de naam van een wetenschappelijke discipline: de Economenlaan (doodlopend) en de Juristenlaan, beide liggen ten zuiden van de universiteit grenzend aan de campus. Voor de sociale wetenschappen, de psychologie, de geesteswetenschappen, filosofie of theologie werden tot op heden geen straten ingetekend.

Olof

Dan is er nog de Sint Oloflaan tussen de Academielaan en de Bredaseweg. De naam verwijst naar de gelijknamige eerste Tilburgse studentenvereniging. Het is meteen ook de enige straatnaam in de gemeente die verwijst naar het studentenleven.

Monopoly

In 2017 verscheen ‘Monopoly Tilburg’, een variant op het overbekende gezelschapsspel. Verhoudingsgewijs staat de universiteit daar goed op de kaart: er zijn drie oranje straatnamen gewijd aan de hoogleraren Goossens, Gimbrère en Cobbenhagen. En uiteraard ontbreekt station Tilburg Universiteit niet.