Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Posjet

Vestzaktheater

Posjet was een studentencentrum aan de Academielaan, dat bestond van 1968-1980. De naam is afgeleid van het Franse La Pochette – Posjet werd aanvankelijk wel een vestzaktheater genoemd. Het centrum bevond zich onder de mensa, in de kelder van het in 1962 geopende sociëteitsgebouw Eigen Huis, oorspronkelijk de verzamelplaats van Tilburgs Studenten Corps Sint Olof. Het gebouw is ontworpen door Jos. Bedaux, net als het Cobbenhagen-, Koopmans- en Goossensgebouw.

Open jongerencentrum

Posjet begon als een café maar organiseerde gaandeweg ook popconcerten, filmvertoningen, een wekelijkse discotheek, theatervoorstellingen en programma’s van Studium Generale (de voorloper van Academic Forum). Het studentencentrum trok ook publiek van buiten, en ontwikkelde zich tot een open jongerencentrum – waar ook niet-studenten welkom waren. Dat leidde tot een bredere programmering, maar op zeker moment ook tot protesten van studenten. Bijvoorbeeld tegen het verwijderen van ‘hun’ posters in de zogenoemde Kruitkelder waar men naar verluidt soms tegen de hashdampen kon leunen.

In 1971 was de loop er uit. De baromzet kelderde, St. Olof was vertrokken en de geest van 1969 leek gedoofd. Hoogleraar Bosman merkte daarover op tegen studenten van ATSO: “Maar heren, we kunnen toch niet elk jaar een bezetting hebben ter wille van de baromzetten van Posjet.” Een faillissement werd ondanks allerlei maatregelen onvermijdelijk en in mei 1971 werd Posjet gesloten.

Legendarische concerten

In 1972 werden de activiteiten weer opgestart door de stichting ‘Trefcentrum Eigen Huis’ die van Posjet een centrum maakte voor geëngageerde studenten, vergelijkbaar met centra in andere studentensteden, zoals Doornroosje in Nijmegen en de Effenaar in Eindhoven. Posjet verwierf naam, binnen en buiten Tilburg, onder meer door concerten van grootheden als John Cale, Fischer-Z, The Sex Pistols en Madness.

Eind jaren zeventig was het feest echter voorgoed voorbij. Het gebouw werd gevorderd door de hogeschool, die een onderkomen zocht voor de Theologische Faculteit. Posjet (waar onder meer Zjef Naaijkens werkte, voorman van de legendarische popgroep RK Veulpoepers BV) nam afscheid in stijl, met een concert van U2 in de voormalige Harmonie. De steen die jaren voor het gebouw lag waarin Posjet was gehuisvest, en waarop protest tegen de sluiting was te lezen, bevindt zich nu – zonder tekst - voor het Goossengebouw van de universiteit.