Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Luc van Hoek

Media Not found
Lucianus (Luc) Albertus Matthias Maria van hoek (Tilburg 1910 – Goirle 1991)

Leven en werk

Media Not found
Na het Sint Odulphuslyceum volgde Van Hoek de opleiding Nederlandse taal en letterkunde aan de RK Leergangen. Zijn vroegste gedichten en essays werden gepubliceerd in de tijdschriften Roeping en Brabantia Nostra, waarvan hij tevens coredacteur was. Van Hoek publiceerde de gedichtenbundels Tussen Demer en Dommel (1935), De Roothoorn (1938) en Grisaille (1947), en de prozawerken Ridder-Joris (1931), Legenden van den Almachtigen Vader (1939), Het Gezegende Land. Een Brabants spel van Sint Willibrord (1939), Het jaar van de late nachtmis (1946) en Het leven van Peter Pauwel Rubens: Uitgave voor de jeugd (1946).

Van Hoek werd vooral bekend als een productieve en veelzijdige kunstenaar. Hij vervaardigde voornamelijk monumentaal werk voor kerken, scholen, zorginstellingen, bedrijven en overheidsgebouwen. In de gemeente Tilburg bevinden zich vele werken van zijn hand, zoals glas-in-loodramen in de Korvelse kerk, een beeld van de Goede Herder bij de school in de Theresiastraat (1947), het Mariabeeld in de Mariakapel in Udenhout (1947), een gevelversiering bij Sint Jozefzorg (1952), en baksteenreliëfs tegen de gevel van het Kantongerecht (1969), in het stadhuis en in de Universiteit van Tilburg. Ook ontwierp Van Hoek alweer verdwenen zaken, zoals tableaus voor de Margarita Mariakerk (1942), interieurstukken voor de Pastoor van Arskerk (1961) en gevelmozaïeken voor scholen in de Sint Annastraat (1960) en de Bartokstraat (1970).

Hij vervaardigde ook glas-in-loodramen voor kerken in onder meer Helmond, Boxmeer, Best, Alphen en Goirle, en wandversieringen voor DAF in Eindhoven en C&A in Amsterdam. Zijn laatste grote opdracht betrof enkele glas-in-loodramen voor de Sint Jansbasiliek in Oosterhout (1979). Samen met Piet Mallens zette hij het atelier voor kerkelijke kunst v/h J.A. Verbunt voort aan de Stationsstraat. Van Hoek was de ontwerper van vele paramenten, kelken, kandelaars, tabernakels en andere edelsmeedkunst ten behoeve van kerken en kapellen welke in het atelier zijn vervaardigd. Sinds 1991 staat in Goirle een beeld van Luc en zijn vrouw Lena, ontworpen door hun zoon Bart.