Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lambert de Wijs

Media Not found
Lambertus (Lambert) Gerardus de Lambert de Wijs (Leiden 1882 – Tilburg 1949) was onder meer wolcommissionair, directeur bij Swagemakers-Bogaerts, oprichter van de firma L.A. de Wijs en mededirecteur van A. en A. de Wijs Textielfabriek te Goirle. In 1891 verhuisde het gezin De Wijs van Leiden naar Tilburg, de geboortestad van Lamberts vader.

Zijn grootste bekendheid dankte hij aan het feit dat hij zich als publicist, amateurhistoricus en folklorist bijzonder verdienstelijk maakte voor Tilburg. In 1905 was hij mede-oprichter van de Vereniging van de Handels- en Kantoorbedienden Lucas Paciolo. Vervolgens was hij lid van de Katholieke Sociale Aktie en vanaf 1911 mede-initiatiefnemer en lid van de Vereniging tot Bevordering van de Textielnijverheid. Vanaf 1925 hield De Wijs zich intensief bezig met het schrijven over Tilburg en alles wat daarmee samenhing. In 1923 verscheen zijn eerste artikel in de Nieuwe Tilburgsche Courant, vanaf 1925 tot 1949 gevolgd door een reeks van circa 125 artikelen, voornamelijk geschreven onder het pseudoniem Gerard van Leijborgh. De Wijs schreef boeken over onder meer Tilburg Vooruit, de muziekschool, het Paleis-raadhuis, de lindeboom, Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia, Adriaan van der Willigen, de Hasseltse kapel, Koninklijke Harmonie Orpheus, het geslacht Verbunt en de familie Diepen. De Wijs was van 1927 tot 1930 gemeenteraadslid voor de RK Volkspartij, waarin hij ijverde voor de oprichting van een Tilburgs historisch museum. Talloze objecten die hiervoor werden ingezameld, zijn bewaard gebleven. Zijn uitgebreide nagelaten collectie boeken en handschriften wordt bewaard in het Regionaal Archief Tilburg.