Hoofdpagina

Uit Tilburg Wiki

Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken

Textielfabriekicoon.jpg
5 coaches, 12 onderzoekers en 9 Wikimannen en -vrouwen zijn verbonden aan het project textielfabrieken in Tilburg.

Bredaseweg

BredasewegII.jpg
Leden van heemkundekring Tilborch beschrijven panden van de Bredaseweg per huisnummer.

Oorlogsslachtoffers

Homepage oorlogsslachtoffers.jpg

In dit deel vindt u gegevens van oorlogslachtoffers uit Tilburg en omgeving. De gegevens die bekend zijn over deze personen worden hier vermeld, waar mogelijk met een foto van de persoon.

Geboren in 1809

Homepage geboren 1809.jpg

Benieuwd naar personen uit Tilburg? Hier vindt u vele personen die in 1809 geboren zijn, het jaar dat Tilburg stadsrechten kreeg.

Tilburgs Lexicon

Homepage encyclopedie tilburg.jpg

Tilburgs Lexicon is samengesteld door Berry van Oudheusden, Ronald Peeters en Paul Spapens, met medewerking van Joep Eijkens, Henk van Doremalen, Rob van Putten en Cees van Raak.

Straten van Tilburg

Homepage straatnamen.jpg

Straten van Tilburg geeft een overzicht van de betekenis van alle straatnamen in de gemeente Tilburg. Het is gebaseerd op het boek De straten van Tilburg dat Ronald Peeters in 1987 schreef. Het is daarna met nieuwe straatnamen uitgebreid door Ronald Peeters en Rob van Putten.

Welkom op de Tilburg Wiki, waarvan Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg de initiatiefnemers zijn. U vindt er informatie over bekende en minder bekende Tilburgers, oorlogsslachtoffers, beschrijvingen van de straten van Tilburg en Tilburgs Lexicon. Voor een allereerste kennismaking bekijkt u dit filmpje

Deze Wiki is een belangrijke bron van kennis over Tilburg. U kunt er grasduinen, informatie opzoeken, leren én zelf informatie toevoegen. Heeft u iets te melden bij een beschrijving, wilt u de Wiki aanvullen? U wordt uitgenodigd uw kennis te delen. Vult u deze Wiki aan?

Bent u nog niet bekend met een Wiki, ga dan eerst naar het Gebruikersportaal

Bent u al enigszins thuis in een Wiki, ga dan naar de pagina Hulp

Wist u dat?

  • In april 2008 was Tilburg in de ban van mysterieuze, goudgekleurde keien die op diverse plekken in de stad verschenen.
  • Op 6 november 1921 werd het Heilig-Hartmonument bij de Heuvelse kerk onthuld.
  • In 1957 stak burgemeester Eduard van Voorst tot Voorst de eerste spade in de grond voor de aanleg van het zogenoemde ‘hoogspoor’.
  • Aanvankelijk had Tilburg één politiebureau, dat aanvankelijk gevestigd was in het Stadhuis en vanaf 1909 aan de Nieuwendijk (Bisschop Zwijsenstraat).
  • Kees Koster nam aan het einde van de jaren veertig het initiatief tot wat in de volksmond de ‘vrijgezellenflat’ werd genoemd.

Uitgelicht

De herdgang Kerk en Heuvel was eeuwenlang het bestuurlijk en kerkelijk centrum van Tilburg. De kern bestond uit de tegenwoordige Heuvel, die aan een kruispunt van doorgaande wegen lag. Al in 1385 was er sprake van een ‘huis en hof aen den Hoevel’. De benamingen ‘Hoevel’ of ‘Hovel’ duiden niet op een hoogte, maar op de aanwezigheid van boerderijen. In de middeleeuwen was een ‘hoeve’ een stuk land van ongeveer zestien hectare. Lees verder >>>

Persoonlijke instellingen
Varianten
Handelingen