Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Haarensebaan (Udenhout): verschil tussen versies

 
Regel 30: Regel 30:
  
 
Het is de weg van Udenhout naar Haaren door de [[Kreitenhei | Kreitenhei]] die overging in de Holstraat op Haarens grondgebied.
 
Het is de weg van Udenhout naar Haaren door de [[Kreitenhei | Kreitenhei]] die overging in de Holstraat op Haarens grondgebied.
 +
 +
== Woningen aan deze straat ==
 +
Zie pagina [[Odenhout - adressen]]
  
 
== Bijzonderheden ==
 
== Bijzonderheden ==

Huidige versie van 23 mei 2018 om 15:12

Haarensebaan
7.3 het Haarensbaantje.tif.jpg
Haarensbaantje in het gebied van de Leemputten

Stadsdeel: Udenhout
Wijknaam:
Datum besluit:
Jaar:

Traject

Deze weg loopt van de Handelsweg in zuidoostelijke richting met enkele bochten naar de Heusdensebaan en kruist die waarna de weg overgaat in de Heideweg onder Haaren.

Herkomst naam

Het is de weg van Udenhout naar Haaren door de Kreitenhei die overging in de Holstraat op Haarens grondgebied.

Woningen aan deze straat

Zie pagina Odenhout - adressen

Bijzonderheden

Bij de invoering van de eerste grondwet in 1798 heeft het toenmalige bestuur bepaald dat de voormalige gemeijntgronden onder de nieuwe gemeenten verdeeld moesten worden. Alvorens nadere regels te stellen voor de finale opdeling van de gemeijntgronden tussen de gemeenten Haaren, Udenhout en Berkel werd bepaald eerst zorg te dragen voor de nodige verbindingswegen van de ene naar de andere plaats. Het provinciaal bestuur gelast daarbij de drie gemeentebesturen om met de meeste spoed de heide door een deskundige te laten opmeten en tegelijk door hem op de heide de verbindingswegen af te bakenen. Langs die wegen moet ruimte geschapen worden voor het aanleggen van een voetpad. De wegen zijn bedoeld voor het berijden door karren, de voetpaden voor de lopende mens. Het verrichten van bedoeld landmeetkundig werk wordt opgedragen aan de landmeter Peter Bijnen. In 1805 komt het uitzetten van de hoofdwegen over de Kreitenheide gereed. Een van de hoofdwegen is een baan zo recht mogelijk in de richting van Haaren. De baan loopt volgens een rechte lijn, “linieregt”, over de heide in de richting van het buurtschap Holleneind. We kennen nu deze baan nog als het Haarensbaantje. We weten niet precies wanneer de Udenhoutse boeren de schop hebben genomen en met behulp van paard en kar deze baan hebben aangelegd. Wel weten we dat Udenhout op tijd voldaan heeft aan de verplichting om het Haarensbaantje aan te leggen.

Vooraan in de Haarensebaan stonden en staan nog steeds enkele boerderijen, waar vroeger links Nelis Dankers en Jan Verhoeven woonden en rechts voorbij de woning van Jo de Jong en Hendrik Verhoeven. Voorbij de boerderijen is er een knooppunt van heel veel wegen. Met de klok mee is er eerst een die vroeger uitkwam op het buurtschap Klein Duitsland. Dan volgt het Molenbaantje, dat uitkomt op de Heusdensebaan. Dan volgt een steeg zonder naam, waaraan bij de Heusdensebaan natuurgebied de Rotte Sok ligt. De Haarensebaan zelf gaat naar rechts en splitst even verderop. De Haarensebaan buigt naar links richting Haaren. De weg naar rechts is de Rooi Steeg die recht naar de Rijksweg loopt, parallel aan de Kreitenmolenstraat. De steenfabriek Sint-Joseph stond rechts van de Haarensebaan ter hoogte van het kruispunt van wegen. Het kantoor stond aan datzelfde kruispunt, aan de andere kant, in de spie van het Molenbaantje en de steeg naar de Rotte Sok.