Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Euwe, Max

BalkTiu.jpg

Een hoogleraar die tevens wereldkampioen schaken was? Ook die treffen we in Tilburg aan, en wel in de persoon van Machgielis (Max) Euwe (1901-1981). Euwe was een gepromoveerd wiskundige, die in 1929 een speltheoretische verhandeling schreef over schaken ‘Mengentheoretische Betrachtungen über das Schachspiel’.

Euwe.jpg

Euwe (op de foto links, met grootmeester Kortsjnoi) was na zijn loopbaan als schaker (die hij combineerde met het leraarschap op middelbare scholen) vanaf 1956 wetenschappelijk adviseur van de Amerikaanse firma Remington Rand, waar hij bijdroeg aan de ontwikkeling van de computer. In 1964 werd hij op grond van zijn expertise in automatisering in Tilburg benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de methodologie van de automatische informatieverwerking, en een jaar later tot gewoon hoogleraar. Hij was daarnaast directeur van het rekencentrum, en had tot zijn emeritaat in 1971 een pied-à-terre aan de Kasteel Brederodestraat 30, vlakbij de campus.

Schaakcomputers

Euwe speelde voor het eerst tegen een computer op de avond voor het congres over de toekomst van rekencentra, dat hem op 3 december 1970 werd aangeboden bij zijn naderend vertrek van de universiteit. Hoewel hij een aantal malen laatdunkend had gesproken over de mogelijkheden van computers op schaakgebied, wist hij het – zo vertelde hij zijn gehoor op het congres - slechts ternauwernood tot een overwinning te brengen.

Euwe was een van de wegbereiders van onderwijs en onderzoek in de informatica. Niet voor niets sprak op ‘zijn’ congres ook de net benoemd hoogleraar Informatica Gert Nielen, die aan de wieg stond van de eerste studie Bestuurlijke informatiekunde in Nederland (1984) en de Tias-leergang Informatiemanagement. Naar Max Euwe werd in 2016 een zaal in het Cobbenhagengebouw vernoemd.