Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Eras & Zn., H.: verschil tussen versies

(Gezinskaart)
(Gezinskaart)
Regel 48: Regel 48:
 
* [[Eras Mercx, J.B. (Gezinskaart)]]
 
* [[Eras Mercx, J.B. (Gezinskaart)]]
 
* [[Eras van Dijk, H. (Gezinskaart)]]
 
* [[Eras van Dijk, H. (Gezinskaart)]]
* [[Eras Beljaars, J. (Gezinskaart)|Arnoldus Quirinus Maria ]]
+
* [[Eras Beljaars, J. (Gezinskaart)|Arnoldus Quirinus Maria Eras ]]
  
 
==Opmerkingen==
 
==Opmerkingen==

Versie van 27 jun 2017 om 20:40

Deze fabriek is onderzocht door Eras, George en ingevoerd door Wiki Seebregts Hans


Fa. H. Eras & Zn. ; N.V. Wollenstoffenfabriek van H. Eras en Zonen
Eras & Zn 4.jpg
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Van Hogendorpstraat; en vanaf 1953 Goirkestraat 27
Datum oprichting 1854
Datum opheffing 1957
Eigenaars / oprichters Hermanus Eras
Opvolging zonen
Familieverbanden zie hiernaast
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Reikwijdte van het bedrijf Internationaal

Algemene omschrijving

Toen Hermannus Eras, de kleermaker, in het huwelijk 1825 trad kreeg hij naast een zakenvrouw, Maria Brouwers, twee zwagers (Brouwers en Donders) die als fabrikant in wollenstoffen hun sporen aan het verdienen waren. Broer Jacobus Eras startte in 1827 een droogscheerderij gevolgd door een fabriek die groeide doch afbrak door zijn vroegtijdig overlijden. Het lijkt of Hermannus vanuit zijn kleermakerij ook handelde in wollenstoffen waarbij hij diverse productiebewerkingen door derden liet uitvoeren.

Bij gelegenheid van de overname in 1854 van de blauwververij van Janssens aan het Goirke, die korte tijd in bezit van Buesch geweest was, richtte Hermannus samen met zijn oudste zoon Cornelis de firma H. Eras en Zoon op. Cornelis Eras had het vak bij zijn oom (Brouwers) geleerd en hij was getrouwd met de fabrikanten dochter Anna Donders. Mogelijk was Cornelis al voor de start van H. Eras & Zoon zelf een fabriek begonnen. Cornelis sprak zelf van 1844 als startjaar als fabrikant.

Vanaf het begin was 'Wefke' Eras bij het bedrijf betrokken. Zij hield de centen bij elkaar en bleef tot op hoge leeftijd actief betrokken. Na de dood van haar man stond ze zelfs als Fabrikante in het adresboek. De firma H. Eras en Zoon werd met het toetreden van de overige zonen in 185(6) omgezet in H. Eras & Zonen. De firma groeide voorspoedig mede door het vergroten de fabriek aan het Goirke en de groei van de vestiging in Broekhoven, waar spinnerij voorbereidingen plaatsvonden. Verder werden activiteiten van derden overgenomen, met name huisnijverheid.

Eind negentiende eeuw hoorde de firma Wollenstoffenfabriek H. Eras en Zonen tot de grootste fabrieken. De vennootschap werd geregeld vernieuwd tussen de broeders en later ook met hun zonen. Niet alle broers werden door hun zonen opgevolgd. De zonen van Jacobus Eras (Noud en Daan) en Hendricus (Henri en Gabriel) werden de nieuwe generatie vennoten. Na het uittreden van Noud werd het bedrijf in 1921 de Naamloze Vennootschap wollenstoffenfabrieken v/h H. Eras en Zonen. De eerste directie werd gevormd door Daniel, Henri en Gabriel Eras. Na het uittreden van Gabriel in 1930 werden de oudste zoon van Daniel (Gerrit) en de oudste zoon van Henri (Joseph) beide adjunct directeur. Ook hun andere zonen kregen kansen in het bedrijf. In 1933 traden Henri en Joseph uit de directie en hun aandelen werden overgenomen door Daan. Dat leidde tot vermindering van het aandelenkapitaal. Een geduchte aderlating voor de onderneming. Henri en zijn zonen richtten de firma H. Eras-Janssen op met een soortgelijk productiepakket als H. Eras en Zonen.

In de Tweede Wereldoorlog werd, door de bezetter gedwongen, de NV ontbonden en omgezet in een Commanditaire Vennootschap onder leiding van Gerrit (directeur), Koos (adjunct directeur) en een broer Jan in het bedrijf kwam. Na een moeizame start, na de stilstand in de oorlogsjaren, werd vooral de dekenproductie fors opgevoerd. Door de onverwachte teruggang van de vraag, mede door buitenlandse concurrentie en van modernere bedrijven AaBe en Zaalberg, werd besloten om de productie in 1957 te stoppen. Het bedrijfsgebouw en de machines werden overgenomen door buurbedrijf Schoenmakers dat door een brand zijn productieapparaat had verloren.


Gezinskaart

Opmerkingen

Bronnen

Eras & Zn 1.jpg
Eras & Zn 3.jpg
Eras & Zn 5.JPG
Eras & Zn 2.JPG
Het vertrek van de halve directie en kapitaal. Het begin van het einde.