Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Diederik Zijnen

Diederik Zijnen (Rotterdam 1730 – Cochin (IN) 1768).

Leven en werken

Diederik Zijnen werd geboren te Rotterdam op 26 april 1730 als zoon van de schoolmeester Johannes Isaak Zijnen en Anna Maria Stolk. Hij diende als militair-ingenieur in Brabant, waar hij in 1757 o.a. de verdedigingswerken van Bergen op Zoom karteerde. Diende later in Cochin, waar hij, in de rang van kapitein-luitenant-ingenieur als hoofd der artillerie fungeerde. Uit die tijd dateren zijn tekeningen van de vestigingswerken der stad Cochin. Hij overleed aldaar in 1768.

Zijnen was militair-ingenieur in Brabant, waar hij in 1757 onder meer de verdedigingswerken van Bergen op Zoom karteerde. Hij was later kapitein-luitenant-ingenieur en hoofd der artillerie in het Indiaase Cochin. Van die vestingstad maakte hij ook tekeningen. In 1760 vervaardigde hij naar landmetingen van Daniel Verhoeven uit 1732, de manuscriptkaart Kaarte der Heerlykheden van Tilborg en Goirle (heerlijkheid Tilburg en Goirle). De opdrachtgever was Gijsbertus Steenbergensis, graaf van Hogendorp en vrijheer van Hofwegen, Tilburg en Goirle. Van de kaart zijn zes voorstudies bekend, die van de woonkernen Korvel, De Hasselt, De Stokhasselt, De Hoeven en Oostheikant, in 1759 en 1760 gemaakt door Zijnen, en een van De Veldhoven, in 1758 gemaakt door Charles Reij de Carle (De Reij’s Hof).

De 3,15 bij 4,15 meter grote kaart hing tot de verkoop in 1858 in het Kasteel van Tilburg, waarna deze werd aangekocht door notaris Josephus Daamen. Hij schonk de kaart aan de gemeente Tilburg. Vreemd genoeg werd dit unieke document in 1935 nogmaals aan de gemeente geschonken en berust het sindsdien in het Regionaal Archief Tilburg. In 1962 werd de kaart op ware grootte overgetekend door archiefmedewerker Leo Langeweg. Er zijn daarna verkleinde en hanteerbare kopieën van gemaakt. In 1973 is het grootste deel van de kaart in een atlas uitgegeven. Daarbij vond een reconstructie plaats van de bewoning uit de periode 1732-1832. De Kaart van Zijnen behoort tot de grootste historische manuscriptkaarten die bekend zijn.

Zie ook

Kaart van Zijnen

Externe link

De Kaart van Zijnen online: www.regionaalarchieftilburg.nl/kaartvanzijnen