Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

TIAS

BalkTiu.jpg

Wat nu de naam TIAS School for Business and Society draagt, begon in 1982 als Diogenes. Hoogleraar Psychologie Harry Peeters (1921-2012) was de initiator en had aanvankelijk heel wat anders voor ogen: een fonds Wetenschappelijk Onderzoek Werkloze Academici, waarmee – met behoud van uitkering - promotietrajecten gefinancierd zouden moeten worden zodat studenten werden behoed voor werkloosheid. Voor dit werkervaringsproject had toenmalig minister Deetman 250.000 gulden over en ook het Steunfonds van de universiteit droeg substantieel bij.

Advanced studies

Hieruit ontstond de gedachte dat de universiteit ook munt zou kunnen slaan uit de wisselwerking met de praktijk. De naam werd in 1984 wat vlotter ‘Tilburgs Instituut voor Academische Studies’ en het idee van postacademische opleidingen werd uitgewerkt. Internationalisering speelde door de hoofden van de trekkers toen in 1986 de naam werd gewijzigd in ‘Tilburg Institute for Advanced Studies’. Nog steeds met Harry Peeters als decaan, maar nu met managementeducatie als leidraad. Van de geplande zeven opleidingen vonden er twee genade in de ogen van Deetman: Banking and Finance en Managerial Information Science. Beide kregen een aanjaagpremie en bestaan nog steeds, onder iets andere namen.

Tiastilburg.jpg

Hoewel er veel werk was besteed aan goede relaties met het bedrijfsleven viel het aantal cursisten aanvankelijk tegen. In 1989 bood TIAS acht postdoctorale opleidingen aan maar het verdienmodel bleek vooral een investeringsprogramma en een meer zakelijke aanpak was gewenst. Als in 1996 de Belgische ingenieur en organisatiekundige Philippe Naert de leiding overneemt, vormen groei en winstgevendheid dan ook samen het mantra. De keuze voor Naert is in die zin opmerkelijk: hij heeft er dan vier jaar decanaat van Nijenrode opzitten, waar hij het wetenschappelijk niveau en de omzet heeft weten te verhogen, maar waar zijn managementstijl door bestuursvoorzitter Neelie Kroes als “wat korrelig, en met weinig oog voor de kostenkant” wordt omschreven.

Naert wordt in 1996 tevens decaan van de faculteit Economie, beoogd hofleverancier van hoogleraren die bij TIAS onderwijs verzorgen. Het gedroomde huwelijk blijkt evenwel weerbarstig en discussies over tarieven, kwaliteit en de inzet van hoogleraren van buiten Tilburg blijven niet uit. TIAS opteert al snel voor meer zelfstandigheid en timmert aan de weg als in 1999 een executive MBA wordt gestart met de Amerikaanse Purdue University die dubbele diploma’s oplevert. Ook met Duitse, Hongaarse en Chinese instellingen wordt samenwerking aangegaan.

Naar de top van Europa

De verzelfstandiging is een feit als TIAS in 2001 een besloten vennootschap wordt, met de universiteit als enige aandeelhouder. In 2004 verwerft de TU/e twintig procent van de aandelen en worden het managementonderwijs van de technische universiteit bij TIAS ondergebracht. In 2006 ketst een fusie met de Vlaamse Vlerick Business School af die had moeten leiden tot een business school in de top van Europa (Vlerick stond in 2016 op de rankings van Financial Times 15e, TIAS 23e).

In 2012 werd oud-decaan van de faculteit Economie Kees Koedijk benoemd tot dean en director en werd het TIAS-voltijdprogramma Business Administration door The Economist uitgeroepen tot de beste master in management van Nederland. Op de wereldwijde ranglijst van hetzelfde blad neemt TIAS de 24e plaats in. De eigen deelnemers gaven TIAS in 2017 een 8.7, met hoge scores op inhoud, docenten, uitdagend onderwijs, kwaliteitszorg en internationalisering. Het aanbod aan opleidingen is divers: van voltijdprogramma’s tot in company. Ook werd in 2017 een nieuwe locatie in Utrecht geopend.

Per 1 juli 2019 werd hoogleraar Jenke ter Horst, die verbonden was aan TiSEM en tot dan tevens onderwijsdirecteur bij TIAS, benoemd tot opvolger van Koedijk. In de kortlopende programma’s werd er één speciaal opgezet voor vrouwelijk talent.