Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Studentenstad

BalkTiu.jpg

30.000 Tilburgse studenten

Het begrip ‘studentenstad’ is niet afgebakend; in de praktijk worden er de universiteitssteden onder verstaan. Daar wonen studenten op kamers, daar vind je studentenhuizen en daar tref je tot diep in de nacht het ware studentenleven. Tilburg, met zijn dorpse en textiele wortels, dat pas sinds 1809 een stad is, staat veeleer te boek als een wat rauwe, informele industriestad. Met één keer per jaar de grootste kermis van de Benelux.

Olof

Toch is Tilburg - veel meer dan gedacht - een stad waar studenten op allerlei manieren invloed hebben. Anno 2017 studeren er aan de drie instellingen voor hoger onderwijs zo’n 30.000 studenten, van wie er ruim 16.000 op kamers wonen. Ze vormen acht procent van de stedelijke bevolking. De eerste decennia na de stichting van de universiteit waren het vooral de leden van TSC St. Olof die het beeld bepaalden. Met zaken als kroegjolen op de sociëteit, rijjolen in de binnenstad of luidruchtige deelname aan carnavalsoptochten.

Jaren zestig

Dat beeld verandert in de jaren zestig wanneer het aantal studenten stijgt, evenals het percentage dat geen lid is van een gezelligheidsvereniging: de zogenaamde nihilisten. Die verandering brengt een ander soort studentenleven met zich mee. Niet alleen neemt het aantal studentenkroegen toe, maar studenten gaan zich ook bemoeien met de stad. Zo komen ze in het geweer tegen de talrijke sloopplannen van het toenmalige stadsbestuur. Panden worden gekraakt, waardoor bijvoorbeeld de oude Tilburgse Spaarbank (op de vijfhoek bij de Tuinstraat) en het wijnpakhuis van Verbunt (Langestraat) behouden zijn gebleven. Studenten trekken zich ook het lot aan van Tilburgers die juridische bijstand nodig hebben, wat in 1969 leidde tot de komst van de eerste Rechtswinkel in Nederland. Die bestaat nog steeds, en nog steeds spelen studenten er een belangrijke rol.

Serve the City Tilburg

Tilburgers die er met hun belastingaangifte niet uitkomen, kunnen nog altijd terecht op de jaarlijkse aangiftedag, een initiatief uit de jaren zeventig, waar studenten van De Smeetskring hun schouders onderzetten. In 2009 is “vanuit de overtuiging dat we met elkaar een verschil kunnen maken voor een beter Tilburg” Serve the City Tilburg in het leven geroepen. “Onze droom is dat elke student aan het eind van zijn studententijd een steentje heeft bijgedragen aan een beter Tilburg en dat ook blijft doen na het afronden van zijn studie.” In het tweede decennium wordt een studentenraad opgericht, als adviseur van de gemeente en worden studenten een van de vier doelgroepen waarop citymarketing Tilburg zich richt.

Liefde op het tweede gezicht

Tilburg wordt door studenten in allerlei enquêtes goed gewaardeerd onder meer omdat er geen gebrek aan studentenkamers is, er talloos veel studentenkroegen zijn en er een breed aanbod aan kunst en cultuur is waaronder diverse studentenevenementen. Moeders mooiste zal Tilburg nooit worden, maar voor velen is de stad een liefde op het tweede gezicht.