Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Slimstraat (Udenhout)

Slimstraat
15-1 bomen in de Slimstraat.jpg
Prachtige oude linde- en kastanjebomen in de Slimstraat, die helaas gekapt moesten worden.

Stadsdeel: Udenhout
Wijknaam:
Datum besluit:
Jaar:

Slimstraat
11.2 O&N 2 Sprokkels 5 023.jpg
Slimstraat in 2007.

Traject

Loopt van het kruispunt met de Schoorstraat, Groenstraat en Kreitenmolenstraat tot aan de de Kuil.

Herkomst van de naam

Slim heeft o.a. de betekenis van scheef of krom. Omdat de loop van de straat niet recht was is dat waarschijnlijk de reden dat de straat de naam Slimstraat kreeg. Eerste vermelding van deze naam in bronnen uit de 17de eeuw.

Woningen aan deze straat

Zie pagina Odenhout - adressen

Bijzonderheden

Een van de vier hoofdstraten van Udenhout.

Van de middeleeuwen tot in de 17de eeuw heette de hele weg, die we nu kennen als Molenhoefstraat, Slimstraat, Groenstraat en een deel van Biezenmortelsestraat over de hele lengte Groenstraat. In de 15e eeuw werd ergens halverwege een kapel gebouwd, de Cruijsstraetse kapel, waar een kruispunt van wegen ontstond. Het kruispunt, oorspronkelijk Kruisstraat geheten, ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot het dorpscentrum. Bij de kapel ontstond een kerkhof. Op een gegeven moment kwam het kerkhof zover naar voren dat de straat er met een bocht omheen liep; de straat liep daar slim (in de betekenis van scheef). Vandaar de naam Slimstraat.

De Slimstraat maakte deel uit van een van de oudste wegen van Udenhout. Langs het traject van de Groenstraat is Udnehout in gebruik genomen. Het was een zgn ontginnigsweg waarlangs de eerste landbouwers van Udenhout aan de slag gingen om het land in productie te nemen.

Ergens in de loop van de 17de eeuw kreeg de oorspronkelijk lange Groenstraat diverse namen. Van het kruispunt richting Biezenmortel bleef de straat de Groenstraat heten. Tussen het kruispunt en de Hemeltjes heette de weg eerst de Slimstraat en later deels Slimstraat en voorbij de Spitsenhoek de Molenhoefstraat, voorheen de Zwarte Gruis. Omdat de Groenstraat zo lang was, mag je aannemen dat in de volksmond de verschillende delen al met andere namen werden aangeduid, zoals ’t Endeke. (Zie ook Sprokkels 5, blz. 52.)