Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schoorstraat (Udenhout)

Schoorstraat
VlagSchoor.JPG
afbeelding gewenst

Stadsdeel: Udenhout
Wijknaam:
Datum besluit:
Jaar:

Traject

De straat loopt van het kuispunt met Groenstraat, Slimstraat en Kreitenmolenstraat in noordelijke richting naar de Pelgrimsweg bij Bosch en Duin.


Herkomst naam

Een schoor is een soort bruggetje op schoren om een riviertje over te steken, zodanig dat je met die schoren ook het water in het riviertje sneller of langzamer kunt laten stromen. Zo waren er bij het bewoonbaar maken van Udenhout in de 13e en 14e eeuw ook schoren aangelegd over een aantal takken van de Zandlei met de bedoeling het water in de Brand te reguleren. Drie schoren kennen we bij naam. Vanaf het dorp achtereenvolgens ‘t Clappend Schoor, het Laag Schoor en het Hoog Schoor. Er kwam een weg van schoor naar schoor naar schoor. Dat werd de Schoorstraat. In de eerste eeuwen heette de straat “het Clappend Schoor”, verwijzend naar de constructie van een of alle aanwezige schoren. Overigens woon je niet in de Schoorstraat of aan de Schoorstraat, maar woon je op de Schoorstraat.

Woningen aan deze straat

Zie pagina Odenhout - adressen

Bijzonderheden

Er zitten twee opvallende bochten in de Schoorstraat. Vanaf het kruispunt is de eerste bocht te herkennen bij de toegangsweg naar het huidige Kasteel De Strijdhoef. Waarschijnlijk is de straat die we nu Schoorstraat noemen in de middeleeuwen verlegd om aansluiting met de Kreitenmolenstraat te maken, naar de kreitenmolen.

De tweede bocht leidt de straat langs Moffenhoeve. Dat wijst erop dat Moffenhoeve er mogelijk eerder lag dan de Schoorstraat. Moffenhoeve is daarmee een van de vroegste hoeven die Udenhout heeft gekend. De hoeve was eigendom van de heren van Loon op Zand.