Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Missiehuis Rooi Harten

Een van de bekendste kloostercongregaties van Tilburg is de Missionarissen van het Heilig Hart. De officiële naam is Missionarii Sacratissimi Cordis Jesu (MSC), in Tilburg beter bekend als de ‘rooi harten’. Dit omdat de paters een vignet met een rood hart op hun habijt droegen.

De congregatie is in 1854 gesticht door de Franse kapelaan Jules Chevalier in Issoudun. In 1882 vestigde zij zich in Tilburg in de voormalige lakenfabriek van de firma Schreppers aan De Veldhoven (Wilhelminapark). In 1890 werd het imposante Missiehuis aan de Bredaseweg, een ontwerp van Hubert de Beer, in gebruik genomen.

De rooi harten hielden zich bezig met de missie in de Melanesië en Micronesië, Brazilië, Nederlands-Indië en op de Filippijnen. Beroemd waren de missietentoonstellingen die door de rooi harten werden gehouden. Missionarissen vertelden op scholen spannende verhalen over hun missiewerk. Een aantal paters schreef onder meer over taal, volk en cultuur van Nieuw-Guinea, over heiligenlevens, de Filippijnen, de geschiedenis van het Missiehuis en een biografie van pater Henri Rutten MSC.

In 1922 richtten de paters een drukkerij op, onder meer voor de uitgave van hun Annalen van O.L. Vrouw van het H. Hart (sinds 1883) en Almanak (1903). Het Missiehuis bezat een kloosterbibliotheek met meer dan twintigduizend titels en een bijzondere verzameling devotionalia. Een belangrijk deel van die bibliotheek is opgenomen in die van de Theologische Faculteit. De devotionalia gingen naar het Religieus Museum in Uden en naar Stadsmuseum Tilburg.

Het Missiehuis, waartoe ook een fraaie tuin behoort, werd in 2010 verkocht. In het kloosterdeel kwamen appartementen en in de tuin werden woningen gebouwd.

Zie ook

Geheugen van Tilburg